Het buddyprogramma brengt inzicht en inspiratie

Marieke-Wieneke_Vervaagd_705x220.jpgdinsdag 13 november 2018 14:37

Marieke Stenfert (Woordvoerder bij de gemeente Zwolle) en Wieneke Buurman (Voorzitter van Logeion) waren afgelopen jaar met elkaar verbonden door het buddyprogramma, een initiatief vanuit Young Logeion waarin een junior professional wordt gekoppeld aan een senior professional om gedurende een jaar van én met elkaar te leren. Twee weken geleden hadden zij hun laatste meeting. Genoeg reden dus om hen het hemd van het lijf te vragen. Want wat heeft het hen na een jaar opgeleverd? Volgens Marieke is het een cadeautje: "Het is inspirerend en prikkelend om je ervaringen, ideeën en visie te delen met iemand anders. Een vakgenoot die je niet op de werkvloer treft of kent van je studie."

Door de redactie

Wat heb je uit het buddyprogramma gehaald?
Marieke: “Vooral veel inzicht en inspiratie. Maar ook dat de grootste kansen én lessen dichtbij liggen; in de praktijk, iedere dag weer.” Wieneke vult aan: “En ik heb er veel plezier uitgehaald, met het contact met Marieke.”

Hoe kijk je erop terug? Hoe heb je het ervaren? Was de relatie informeel of formeel? Leuke gesprekken of adviserende rollen? Hoe ging het? Kortom, wat moeten we ons erbij voorstellen zo een buddyschap?
Marieke zegt hierover: “We hebben leuke gesprekken gehad op diverse plekken: van Bar Beton op Utrecht Centraal tot het bureau van Logeion in Den Haag. Er was geen strakke agenda of planning, maar een relaxte setting waarin van alles besproken werd. Wieneke is een kritische tegendenker. Ik kon dan ook rekenen op scherpe vragen. Soms hield ze mij een spiegel voor, soms gaf ze mij een duwtje in de rug. We hebben ook regelmatig flink gespard over het vak.” Wieneke: “Ja, het was een open setting waarin we veel over het vak hebben uitgewisseld.”   

Wat heb je van de ander geleerd?
Marieke: “Wieneke heeft mij getriggerd om óver grenzen heen te kijken; wat voor communicatieprofessional wil je zijn? Wat kun je brengen? En waar wil je naar toe?” Wieneke vertelt op haar beurt: “Marieke heeft een mooie manier van reflecteren en werken aan haar ontwikkeling: grondig, en geïnteresseerd in alle aspecten die bij een passende job komen kijken. De tijd nemen om te vinden wat echt bij je past. Daarnaast heb ik van Marieke geleerd om nog meer open minded naar het vak en de ontwikkelingen daarbinnen te kijken."

Wat zijn opvallende verschillen tussen jullie visie en werkwijze?
Marieke: “Als young professional heb ik de ontwikkeling van ons vak en de verandering van onze rol niet meegemaakt. De geschiedenis en veranderingen ken ik uit de literatuur en van verhalen. Ik ben ingestapt toen sociale media ‘gewoon’ één van de communicatiemiddelen waren, de huidige communicatiesnelheid de standaardmodus en de samenleving al zo georganiseerd. En bijvoorbeeld de discussie over het belang van communicatie en de positie in organisaties. Om die echt te kunnen begrijpen en te doorgronden, is het belangrijk om inzicht te hebben in die veranderingen in het verleden. Over die ontwikkelingen hebben we veel gesproken, daar heb ik veel van geleerd."

Wat zijn opvallende overeenkomsten tussen jullie visie en werkwijze?
Marieke: “Moeilijk betekent niet onmogelijk heb ik Wieneke horen zeggen. Wanneer er een flinke uitdaging ligt of een crisis is, gaan volgens mij daar (stiekem) onze ogen van glinsteren.” Wieneke: “Ha, zeker, van ons allebei!”

Waarom moeten nieuwe buddy’s zich volgens jullie aanmelden?
Marieke: “Het is een cadeautje! Het is inspirerend en prikkelend om je ervaringen, ideeën en visie te delen met iemand anders. Een vakgenoot die je niet op de werkvloer treft of kent van je studie. Kortom, je kunt rekenen op andere perspectieven en vragen. De buddy-meetings hebben mij veel energie gegeven en verrassende inzichten gebracht. Maar ook nieuwe ambities en werkplezier, want de kansen en waardevolle lessen vind je uiteindelijk in de dagelijkse praktijk.” Wieneke sluit zich daar helemaal bij aan: “En ik heb een slimme en leuke collega leren kennen. Wij gaan contact houden!”

Aanstaande donderdag 15 november is de aftrap van het nieuwe seizoen van het buddyprogramma. Wil je hier nog graag bij zijn? Mail dan even naar young@logeion.nl, om te vragen naar de mogelijkheden. 

« Terug

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.