'Mag ik dit even tegen je aanhouden?'

Japke705x220.jpgwoensdag 07 november 2018 17:38

Begin dit jaar heeft Japke-d Bouma voor behoorlijk wat entertainment gezorgd op de nieuwjaarsborrel van Logeion. Japke-d bevond zich in het hol van de leeuw en voelde zich, naar eigen zeggen, 'een kalkoen die komt spreken op een congres voor kalkoenslagers'. Ze heeft ons de jeukwoorden van het communicatiejargon voorgelegd. Wie had bijna een jaar later kunnen denken dat haar nieuwste boek is vernoemd naar één van deze jeukwoorden? Genoeg reden voor een korte update van Japke-d.

Door de redactie

Hoe vond je het om, zoals je vertelde, in het hol van de leeuw een verhaal te houden over ‘communicatie jeukwoorden’?
"Zoals altijd vond ik het heerlijk. Ik hou wel van een ‘uitdaging’, een ‘challenge’, zoals jullie het zouden noemen, haha. Het is stiekem ook best lekker, al die jeukwoorden. Je kunt jezelf daarna weer heerlijk krabben. Mijn dochter van 14 noemt dat ‘een guilty pleasure’."

Naderhand heb je er ook een column over geschreven in het NRC, hoe waren de reacties?
"Het is één van mijn best gelezen rubrieken ooit geworden, hij is online massaal gedeeld. Ik denk dat het komt door de zelfspot waarmee de mensen in het communicatievak naar zichzelf kijken, dat kan niet anders. Maar vast ook door de nuchtere antwoorden van jullie directeur André Manning op mijn vragen. We waren een heel goed duo, dat moet onze gedeelde Groningse afkomst geweest zijn! Leuk detail: naar één van de jeukuitdrukkingen uit de top-10, namelijk nummer 6, heb ik mijn nieuwste boek vernoemd!"

Denk je dat we er als communicatieprofessionals iets van hebben geleerd?
"Als ik sommige ‘uitingen’, zoals jullie dat noemen, van sommige communicatiebureaus lees, is er nog steeds weinig veranderd, helaas, haha. Maar het begin is er. Zeker in combinatie met de lezing die ik dit jaar gaf voor een zaal vol ‘recruiters’ – dat zijn mensen van personeelszaken – blijven de reacties nog ‘nagalmen’. Ik hoop natuurlijk dat het uiteindelijk iets oplevert, maar nogmaals, ik moet natuurlijk ook nog wel wat te schrijven overhouden", aldus Japke-d.

Lees de column van Japke-d met André terug op de website van het NRC.

Van nieuw initiatief naar traditie

Vorig jaar een eerste editie van de nieuwjaarsborrel met Japke-d, dit jaar zetten we dit initiatief om naar een traditie: de Logeion-nieuwjaarsborrel. Lees meer over de nieuwjaarsborrel op 10 januari 2019 of meld je direct aan!

« Terug

Reacties op ''Mag ik dit even tegen je aanhouden?''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.