In memoriam Jan Mastenbroek (1929-2018)

JanMastenbroek705x2201.jpgmaandag 16 juli 2018 16:20

PR-pioneer Jan Mastenbroek is overleden. Guido Rijnja en Bart de Vries werkten nauw met hem samen aan de vijfde editie van zijn boek 'Public Relations'. Een terugblik op Jan Mastenbroek: zijn persoon, leven en werk. 'Als hij vroeg hoe het met je was, wilde hij dat écht weten.'

Door de redactie

"In 2003 voerden we stevige gesprekken met Jan Mastenbroek. Kon de titel ‘Public Relations’ niet worden vervangen door ‘Communicatie van organisaties’? Twintig jaar had hij de redactie gevoerd van ‘de dikke blauwe’, zoals ‘Public Relations, handboek voor interne en externe communicatie’ liefkozend werd genoemd door vele studenten die het boek als verplichte kost bij hun communicatieopleiding kregen voorgeschoteld. De eigenlijke start was nog eerder, want al in 1973 startte Jan Mastenbroek met Jan Groenendijk en Ger Hazekamp een losbladige uitgave onder deze titel. Hij stemde in met het voorstel voor naamswijziging, doordrongen van het belang om des poedels kern centraal te zetten: de interdependentie tussen de organisatie en mensen, op allerlei niveaus en uiteenlopende terreinen. Toen in 2012 de zesde druk verscheen, was hij niet meer van de partij. In het voorwoord roemen de eindredacteuren zijn scherpe waarneming; afhankelijkheid is de sleutelopgave voor de professional.

Jan was een markante verschijning. Groot, imponerende bos wit haar, bakkebaarden en strak aangespannen bretels. Uit deze forse man konden woorden van innemende tederheid komen. Als hij vroeg hoe het met je was, wilde hij dat écht weten. Discussies met Jan over aspecten van het vakgebied voerden bijna altijd ook naar andere (vak)gebieden. Soms kon je hem verleiden jouw pad naar dergelijke buitengebieden te volgen en nooit was er een enthousiastere reisgenoot. Je voelde je geprezen als Jan verklaarde dat er zo interessante gedachten ter tafel kwamen. 

Jan Mastenbroek was overheidsvoorlichter in de jaren dat het vak opstond en actief voor de voorgangers van Logeion, VVO en NGPR. Hij publiceerde regelmatig in de bladen 'PR & Voorlichting', 'Provisorium' en 'Cahier'. Als hoofd van de afdeling Voorlichting van de gemeente Amsterdam maakte hij zich hard voor PR in een tijd waarin veel werd gediscussieerd over de vraag of voorlichting en PR niet van elkaar gescheiden moest worden. Hij vond daarin steun bij zijn tijdgenoot Chiel Galjaard, die hoofd Voorlichting in Den Haag was. De namen van beide mannen zijn bij velen in het geheugen gegrift.

Na zijn pensionering was hij actief als communicatieadviseur vanuit zijn  ‘’t Goede Raedt Huys’ te Gorinchem. Een filosoof noemde hij zichzelf ook en ontegenzeggelijk was hij dat voor velen. Een begeesterde man, die opvliegend kon reageren als een onderbouwing naar zijn idee te dun was. ‘Hoezo Schweigespirale van Noelle-Neumann, kén je dat boek wel echt?’, vroeg hij dan indringend. Aan de Gorinchemse Appeldijk werd het boek met de authentieke bron uit de kast gevist. Wij werkten samen met Jan aan de redactie van de vijfde 'dikke blauwe’ en herinneren ons de gepassioneerde gesprekken, die te lang duurden en te diep gingen, maar ons onmiskenbaar hielpen doorgronden wat we voorhadden met het boek, met het vak, met ons werk. Op de bres stond hij vooral voor bestuurders; mensen die in de wind staan en als geen ander 'de permanent actieve radarpost' en 'de natuurlijke coördinatieplek' kunnen zijn. Daar had hij vast met de nieuwe burgermeester van Amsterdam een stevig gesprek over willen voeren.

Weinig tot niets hield Jan tegen, ook niet toen hij zich met enige moeite met een stok voortbewoog. Maar nog steeds bracht hij, stilstaande, soms al bij de deur bij wijze van begroeting, een prangende gedachte onder woorden. Over overleden zijn had hij ongetwijfeld ook nog wel een doordringende observatie te berde kunnen brengen." 

Guido Rijnja en Bart de Vries

Jan Mastenbroek wordt woensdag 18 juli om 12.00 uur in de kapel van Zuiderhout, Arnold Janssenlaan 1 te Teteringen herdacht en daarna in besloten kring begraven.

« Terug

Reacties op 'In memoriam Jan Mastenbroek (1929-2018)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.