Overheid scoort het beste op begrijpelijk communiceren

Publiquest_705x220.jpgdinsdag 26 juni 2018 11:37

Wie doet het volgens de Nederlander beter als het gaat om begrijpelijke communicatie: de overheid of het bedrijfsleven? Op C-DAY18 werd de vraag 'Wat denkt u dat Nederland heeft geantwoord?' voorgelegd aan de ruim 700 communicatieprofessionals. De grote meerderheid (75 procent) schat in dat het bedrijfsleven het beter doet dan de overheid. Het omgekeerde blijkt waar.

Door Job Leene

Onderzoeksbureau De Hond vroeg in opdracht van communicatiecoöperatie Publiquest een representatieve groep Nederlanders naar hun mening over de huidige stand van begrijpelijk en betrouwbaar communiceren. 49 procent van hen zei over overheden dat deze enigszins tot helemaal begrijpelijk communiceren, tegen 45 procent als het gaat om zorg- en onderwijs en 41 procent als het gaat om bedrijfsleven en financiële instellingen.

Ouderen zijn over de begrijpelijkheid van overheidscommunicatie duidelijk minder positief dan jongeren. Slechts 29 procent van ouderen (55-64 jaar) vindt overheidscommunicatie enigszins tot helemaal begrijpelijk, tegen 71 procent van de jongeren (18-24 jaar). Informatie door zorg- en onderwijsinstellingen of bedrijfsleven / financiële instellingen werd onder ouderen slechts door 18 procent enigszins tot helemaal begrijpelijk bestempeld.

Op de stelling ‘ik vind dat de overheid voldoende haar best doet om begrijpelijk te communiceren’ antwoordde 56 procent van de jongeren positief, tegen slechts 30 procent van de Nederlanders van 45 en ouder. Verder bleek uit het onderzoek dat jongeren duidelijk meer dan ouderen te spreken zijn over de betrouwbaarheid van overheidsinformatie. 68 procent van hen was hier positief over, onder 54-plussers was dit slechts 21 procent.

« Terug

Reacties op 'Overheid scoort het beste op begrijpelijk communiceren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.