Guillaume Herbette: Benut de mogelijkheden die nieuwe technologie te bieden heeft

Guillaume-HerbetteCDAY.jpgwoensdag 13 juni 2018 11:46

“We gaan sneller en anders werken, maar onze rol blijft uitermate belangrijk.” Guillaume Herbette verwacht veel van alle technologische ontwikkelingen. Herbette is CEO bij MSLGROUP en hij is één van de internationale gastsprekers op het hoofdpodium tijdens C-DAY18. Hij is ervan overtuigd dat de invloed die de technologische ontwikkelingen hebben op het communicatievak groot is.

Door de redactie

Wat is jouw belangrijkste boodschap voor de mensen die volgende week bij ons in Nieuwegein zijn? "Mooie vraag en laat ik maar direct met de deur in huis vallen: De communicatie-industrie verandert op dit moment in sneltreinvaart. Ik denk dat we ons als communicatieprofessionals, en dus ook ons communicatiebureau moeten voorbereiden op de mogelijkheden die nieuwe technologie ons gaat bieden. Met name virtual reality, kunstmatige intelligentie, spraakgestuurde zoeksystemen en geavanceerde data analytics. Deze technologische mogelijkheden gaan een enorme impact hebben op de kracht en de snelheid van communicatie. Maar dit gaat ook gepaard met het risico van misbruik. Denk hierbij aan fake news. Deze mogelijkheden en risico’s blijven een enorme impact hebben op ons werk."

Is er nog wel ruimte voor de professional in het communicatieproces? "Bots nemen inderdaad een steeds groter deel van het communicatieproces over. Maar we mogen bots of geautomatiseerde communicatie nooit het werk van intermenselijke relaties laten bepalen. Voor organisaties en merken is het belangrijker dan ooit om de ziel van je merk of organisatie te behouden. Zoals een van mijn collega’s Arthur Sadoun, recent nog heeft verteld: kunstmatige intelligentie zal creativiteit nooit kunnen vervangen, maar kan het wel beter maken. Ik ben van mening dat nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie ons werk beter kunnen ondersteunen, maar nooit onze plaats over kunnen nemen. Ons vakgebied gaat over relaties en dat kun je niet aan technologie overlaten. Mensen zullen een belangrijke rol blijven spelen als leiders, ethische denkers, strategen, creatieve experts en eigenaar van relaties. Natuurlijk gaan we sneller en anders werken, maar onze rol blijft uitermate belangrijk."

Wat is jouw beeld van het Nederlandse communicatievak en hoe onderscheiden wij ons van andere landen? "Ik moet dan onmiddellijk denken aan een ALS campagne die Publicis, ons zusterbedrijf in Nederland, een tijdje geleden heeft bedacht met de billboards met daarop de boodschap: ‘Als je dit leest ben ik er niet meer.’ In mijn ogen is dit een goed voorbeeld van hoe communicatie in Nederland kan worden omschreven: direct, to the point en zonder angst. Het confronteert de lezer van de boodschap met een harde waarheid. Wereldwijd zie je steeds meer van dit soort confronterende communicatie en in dat opzicht liep authentiek Nederland misschien wel een beetje voorop."

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen waar communicatieprofessionals de komende jaren op moeten letten? "Communicatieprofessionals moeten zich ongelooflijk bewust zijn van de impact van nieuwe technologische ontwikkelingen, zowel zakelijk als persoonlijk. Communicatieafdelingen moeten daarom veel tijd steken in ontwikkelingen van teams om deze technologische ontwikkelingen bij te benen. Maar daarnaast moet je je ook persoonlijk blijven ontwikkelen en investeren in jezelf. We moeten onszelf blijven uitdagen om nieuwsgierig te zijn naar de nieuwste ontwikkelingen, deze te omarmen en ermee te experimenteren. Dat gaat natuurlijk niet zonder af en toe fouten te maken.  Luister naar feedback en invloeden van nieuwe generaties (ook uit andere delen van de wereld) en die toepassen in onze werkzaamheden. De ontwikkelingen in ons vak gaan razendsnel organisaties en bedrijven (ook communicatiebureaus) die daar niet goed in meegaan, zullen op termijn moeite hebben om te overleven."

Wil jij Guillaume Herbette horen spreken? Koop dan je ticket voor C-DAY18 - 21 juni 2018 via: http://cday.nl/

« Terug

Reacties op 'Guillaume Herbette: Benut de mogelijkheden die nieuwe technologie te bieden heeft'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.