De spanning tussen afdeling, stad en bestuur

communicatiedirecteuren705x220.jpg

Mark van der Roer, Mark de Boer en Joost Ravoo

dinsdag 29 mei 2018 16:05

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht. Drie verschillende steden met minimaal één gemene deler: alle drie hebben ze een hoogste baas gemeentelijke communicatie. Ter voorbereiding op C-DAY18 treffen de drie heren elkaar in Rotterdam. Ze bespreken leiderschap, het vak en die altijd weer terugkerende mythe dat communicatie zoekende zou zijn: “Wij kijken naar context. Meebewegen met de dynamiek van onze omgeving hoort in ons dna te zitten.”

Door Sander Grip

Mark de Boer (Utrecht): “In de driehoek afdeling - stad - bestuur loopt communicatie eigenlijk nooit helemaal parallel; er is altijd een zekere spanning. Hoe beter je die spanning ziet, hoe beter je je werk kunt doen. Om die spanning te zien, gebruik je het profiel van je stad. Zo is Utrecht vrouwelijk. Utrecht werkt bescheiden en persoonlijk, ook in de manier waarop de gemeente communiceert. In Utrecht blijf je aan de bal door in gesprek te blijven, in Rotterdam door wat te doen. Waarbij Utrecht natuurlijk ook moet leveren; tijdens en na het gesprek.”

Ook Joost Ravoo (Amsterdam) herkent de spanning tussen afdeling, stad en bestuur. “Ik heb in het bedrijfsleven gewerkt voor ik naar Amsterdam kwam. Daar is de ‘chain of command’ duidelijker dan bij een gemeente. In onze gemeente herken ik zelfs iets van de anarchistische trekjes die de stad zelf heeft. Wij houden erg van creativiteit en minder van gedisciplineerd en volgens een patroon of proces werken. Een interessante uitdaging, want die structuur is soms nodig om tot resultaten te komen.”

Balans zoeken
“Balans zoeken tussen afdeling, stad en bestuur is in ons vak van groot belang, terwijl je tegelijk oog hebt voor dat spanningsveld”, vervolgt Mark van der Roer (Rotterdam). “Je moet bij alle drie een gevoel hebben: we moeten weten wat er speelt en hoe dit de andere speelvelden raakt. Als er bestuurlijk iets speelt, wat betekent dat voor de stad? Het is een complexe verhouding.” De Boer is het daarmee eens: “Nooit is er één waarheid, er zijn altijd verschillende belangen en iemand krijgt zelden honderd procent gelijk. Wij moeten continu afwegen wat dit betekent voor ons werk.”

Het is een ragfijn, subtiel spel dat de richting mede bepaalt waarin de stad zich ontwikkelt. De Boer: “Dat zie je nu een van die speelvelden tijdelijk is weggevallen. Er wordt momenteel onderhandeld over de nieuwe colleges. Als de gemeenteraden straks weer gaan draaien, heb je tientallen mensen die zich dag-in-dag-uit bemoeien met alles wat de organisatie doet, alles wat er in de stad gebeurt en alles wat niet klopt of verbeterd moet worden. Zeg me welke organisatie er een Raad van Toezicht heeft die elke dag de kranten vult met teksten over wat niet klopt, wat niet volledig is, wat niet waar kan zijn en wat anders moet. In het bedrijfsleven is dat onbestaanbaar, bij ons is het de dagelijkse realiteit.”

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het vanaf 5 juni in C#2 van dit jaar. En kom ook naar het open gesprek dat Van de Roer, De Boer en Ravoo samen met Hanneke de Korte (gemeente Den Haag) voeren tijdens C-DAY18. Het jaarlijkse communicatiecongres vindt plaats op 21 juni in het NBC in Nieuwegein.

« Terug

Reacties op 'De spanning tussen afdeling, stad en bestuur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.