Gerry McGovern over de digitale transformatie

Gerry_McGovern_705x220.jpgmaandag 28 mei 2018 13:56

"Dankzij digitale technologie kunnen we steeds beter analyseren wat de impact van onze inspanningen is, in plaats van het analyseren van de inspanning zelf. Dat gaat in mijn ogen het communicatievak nog ingrijpend veranderen," aldus Gerry McGovern. McGovern is keynote op C-DAY18 en wij vroegen hem wat we kunnen verwachten.

Door de redactie

Kun je alvast en tipje van de sluier oplichten, wat gaan de mensen van jou horen op C-DAY18?
"Allereerst zou ik willen zeggen, communicatieprofessionals kom uit jullie traditionele silo’s. Onze wereld is tegenwoordig zo’n digitaal netwerk waarin traditionele organisaties gedoemd zijn te mislukken. Alleen organisaties (zowel profit als non-profit) die intensief samenwerken en over traditionele vakinhoudelijke grenzen heen kunnen kijken, hebben de toekomst. En daar kunnen communicatieprofessionals een belangrijke rol in spelen. Zij zijn de bruggenbouwers in organisaties en van nature geschikt om samenwerking tussen verschillende disciplines tot stand te brengen. In de afgelopen jaren heb ik telkens weer gezien dat communicatiemensen degene zijn die vernieuwing het eerste omarmen en dat moeten ze ook vooral blijven doen."

Een van je favoriete onderwerpen is digitale transformatie, wat bedoel je daar precies mee?
"Met digitale transformatie bedoel ik eigenlijk culturele transformatie. Het is een heel andere manier van denken waarbij een organisatie niet zichzelf centraal moet stellen, maar de klant en dat kan ook de burger zijn. Het is niet iets wat je er even bij doet, maar het moet bijna een obsessie zijn."

Zie jij nog wel een rol voor de mens in het communicatieproces, gelet op de steeds grotere rol van digitale technologie?
"Ja zeker. En laat ik een voorbeeld geven waarom. Ik kom net terug van een bezoek aan Microsoft waar we het over Cortana hadden, hun AI bot. Hartstikke interessant maar vergis je niet. Ze hebben een uitgebreid team van mensen die de inhoud (content) ervoor maken en ervoor zorgen dat Cortana een echte persoonlijkheid wordt. Dat is dus gewoon mensenwerk. Er is een enorme behoefte aan authentieke, menselijke en empathische communicatie. Je kunt het in verschillende onderzoeken lezen. Mensen voelen zich tegenwoordig meer bedrogen dan ooit. Het vertrouwen in organisaties en merken neemt nog steeds in snel tempo af, omdat mensen het idee hebben dat ze door organisaties worden gemanipuleerd. Er blijft een enorme behoefte aan communicatieprofessionals die vertrouwen en transparantie terugbrengen. Tegen communicatieprofessionals zou ik willen zeggen: pak die rol! Jullie organisaties hebben jullie nodig."

Wat zijn in jouw ogen de belangrijkste digitale ontwikkelingen die het communicatievak de komende jaren blijven veranderen?
Goede vraag, ik denk dat bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt. Maar er is een verandering die nog dieper gaat en dat is de samenleving die in rap tempo verandert, dankzij digitale technologie en de manier waarop we steeds meer als een netwerk functioneren. Daar moeten we ons z’n allen bewust van zijn.

Tot slot ben ik ervan overtuigd dat communicatieprofessonals ook anders moeten gaan denken over waarom ze nou eigenlijk zoveel content produceren. Overal ter wereld, waar ik ook kom, zie ik steeds meer communicatieprofessionals meer content produceren zonder zich af te vragen of deze ook daadwerkelijk effect heeft. Daarnaast wordt het steeds gemakkelijker om te achterhalen wat het resultaat van communicatie is. Dankzij digitale technologie kunnen we steeds beter analyseren wat de impact van onze inspanningen is in plaats van het analyseren van de inspanning zelf. Dat gaat in mijn ogen het communicatievak nog ingrijpend veranderen. En daar je moet als professional goed op voorbereid zijn. 

Wil jij meer van Gerry McGovern horen? Koop dan je ticket voor C-DAY18 op 21 juni 2018 via: http://cday.nl/

« Terug

Reacties op 'Gerry McGovern over de digitale transformatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.