Kansen en mogelijkheden voor communicatieprofessionals bij Omgevingswet

Nederland_vanuit-lucht_705x220.jpgwoensdag 16 mei 2018 09:50

"Omgevingswet zorgt voor fundamentele omslag", zegt hoogleraar Jan Rotmans. Hij analyseerde wat de invoering van de Omgevingswet betekent: "In de kern is de Omgevingswet een prachtige, unieke wet, die nog nergens ter wereld zijn weerga kent. Wel verwacht ik een brede kloof tussen theorie en praktijk." Hiermee geeft Rotmans gelijk de uitdaging voor communicatieprofessionals aan: het slechten van de kloof en het leggen van slimme verbindingen.

Door de redactie

In 2021 gaat de nieuwe Omgevingswet van kracht. Deze wet vervangt het bestaande ruimtelijk beleidskader en verbindt dit met sociale en gezondheidsopgaven (van 26 bestaande naar 1 nieuwe wet). Met als doel de kwaliteiten van ‘de leefomgeving’ te behouden of te versterken. De wetgeving wordt eenvoudiger, duidelijker en biedt meer ruimte voor lokaal maatwerk en participatie. Ook wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten die inspelen op een maatschappelijke behoefte. Bijvoorbeeld woningbouw op voormalige bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken. 

Participatie en communicatie
Zowel de voorbereiding op de Omgevingswet als straks de werking daarvan brengen grote communicatieve opgaven (en kansen) met zich mee. Participatie en regionale samenwerking zijn sleutelwoorden van de Omgevingswet. De wet legt het zwaartepunt bij participatie vooraf, bij de actieve burger of ondernemer. De nieuwe (tijdelijke) themagroep Omgevingswet van Logeion wil deze opgaven en kansen agenderen, doorgronden en bijdragen aan oplossingen.

De nieuwe themagroep wordt gevormd door zo’n tien professionals die in de praktijk werken aan de Omgevingswet. Harry Louwenaar (zelfstandig strategisch adviseur) en Eric Vink (senior consultant Awareness/ themagroep Interactieve beleidsontwikkeling) zijn de initiatiefnemers: "We willen meer discussie en bewustwording over de Omgevingswet in relatie tot de positie/kansen/mogelijkheden die we zien voor de beroepsgroep. Op de eerste plaats willen met elkaar een scherpere duiding geven aan de (betekenis van) de Omgevingswet. Zowel in de context van maatschappelijke ontwikkelingen (en de verschuivende rol van overheden) als de werking en mogelijke effecten van de wet. Ook denken we veel van elkaar te kunnen leren als het gaat om de invoering. Bijvoorbeeld rond de vraag hoe je komt tot een gedragen en richtinggevende Omgevingsvisie. Welke methoden werken goed om mensen te activeren en een bijdrage te laten geven? Ook op strategisch vlak biedt de Omgevingswet food for thought. Zo vraagt het integrale karakter van de Omgevingswet om het leggen van nieuwe verbindingen, bijvoorbeeld tussen gezondheid en de leefomgeving. En om andere vormen van samenwerking tussen belanghebbende burgers en bedrijven en specialisten, zoals: planologen, verkeersdeskundigen, archeologen en milieu-experts."

De leden van de themagroep zijn: 

 • Jan Jelle van Hasselt – partner Wit Communicatie;
 • Saskia Moolhuijzen – senior consultant Over Morgen;
 • Henk Buis – senior communicatieadviseur provincie Gelderland;
 • Marco Zoon - zelfstandig adviseur, woordvoerder en gastdocent bij diverse communicatieopleidingen;
 • Len Middelbeek - journalist, (politiek) verslaggever, communicatiemanager en docent, lid Vakgroep Overheidscommunicatie VNG
 • Eric Vink - senior consultant Awareness/ themagroep Interactieve beleidsontwikkeling Logeion;
 • Anke Glasmeijer; senior adviseur Aan de slag met de Omgevingswet (I&W);
 • Jos van Winkel – hoofd strategie gemeente Amersfoort / lid Adviesraad Programmering & Trends, Logeion;
 • Harry Louwenaar – zelfstandig communicatiestrateeg, associé Over Morgen.


Doe mee aan het webinar op 3 juli
Op dinsdag 3 juli organiseren we een webinar over de communicatiekansen en -opgaven van de Omgevingswet. Na de zomer voorzien we een aantal (regionale) bijeenkomsten op weg naar 2021. Ter voorbereiding op deze activiteiten inventariseren we wat communicatieprofessionals (willen) weten over (de komst van) de Omgevingswet. Daarom vragen we drie minuten van je tijd om deze enquête te beantwoorden. 

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

 • 3 juli: webinar Kansen en mogelijkheden OW
 • 4 juli: besloten bijeenkomst hoofden communicatie van gemeenten (georganiseerd door programmabureau Aan de slag met de OW)
 • sep/nov: regionale bijeenkomsten in samenwerking met een ‘hostende gemeente’.

Heb je vragen of suggesties voor de nieuwe themagroep dan kan je terecht bij Harry Louwenaar, harry@louwenaarcm.nl.

« Terug

Reacties op 'Kansen en mogelijkheden voor communicatieprofessionals bij Omgevingswet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.