Burn bright or burn out: 5 tips van Ilja van Roon

iljavanroon-burnoutmaandag 16 oktober 2017 08:05

Een bomvolle agenda, hoge verwachtingen en een drive om razendsnel die carrièreladder op te gaan. Een herkenbaar plaatje voor veel young professionals zoals ik. Het is echter de kunst om de balans te vinden tussen burning bright en burning out. Hoe? Tijdens de Young Logeion workshop “Work hard, play hard… rest hard!” op 11 oktober zette coach Ilja van Roon ons aan het denken over hoe we aan de goede kant van deze gevaarlijke weegschaal kunnen blijven. Een aantal praktische lessen. Doe er je voordeel mee en: shine on!

Door Marly van Bragt

1. Wees je bewust van je verlangens en inhibities

Verlangens en wat? Je verlangens zijn wat jou van binnenuit motiveert en energie geeft. Echter niet alle verlangens mogen of kunnen er altijd zijn. Dan komen je inhibities om de hoek kijken. Dit is je interne rem op verlangens. Die weerstand is heel handig om dat laatste glaasje wijn te laten staan, maar het kan er ook voor zorgen dat je je verlangens onderdrukt. Met als gevolg frustratie en verlies van energie. Wees je dus continu bewust van wat je écht wilt (je verlangens) en wat je tegenhoudt (je inhibities). Zo bewaak je de balans tussen energie geven en krijgen.

2. Vier de vervulling van verlangens en rust uit

Doel bereikt, check en weer door! Herkenbaar? Veel young professionals zijn de hele tijd bezig met het behalen van doelen. Als het eenmaal is gelukt, staan er al weer een hoop andere dingen op de to-do-list. Het gevolg: geen tijd om te genieten van het resultaat en, nog belangrijker, om de batterij weer op te laden. Gun je lichaam de tijd om uit te rusten na het vervullen van een verlangen. Je hebt nog een hele carrière voor je om voor dat volgende verlangen te gaan.

3. Pas op met tolereren en dragen

Waarschijnlijk heb jij hem ook, die collega die deadlines mist en afspraken niet nakomt. Je voelt je verantwoordelijk en wilt graag dat het werk op tijd afkomt. Dus werk je maar een avondje door. Heel fijn voor je werkgever of je opdrachtgever maar minder goed voor jezelf. Door te veel te tolereren en te dragen van je collega’s zaag je stiekem aan je eigen stoelpoten. Maak het bespreekbaar binnen je team en zorg dat de verantwoordelijkheid blijft waar hij hoort. En dat is écht niet altijd bij jou.

4. Wees bang voor de burn-out die je nét niet krijgt

Weleens het gevoel gehad dat je bijna tegen die burn-out aan zat maar de dans net bent ontsprongen? Dan denk je vast: pfoe, wat een geluk. Absoluut, het is het fijn dat je nog op je benen staat. Maar tegelijk is er ook het risico dat er niets verandert. Je gaat op dezelfde voet verder: enigszins ontevreden, nukkig en ongelukkig. Tijd om die net-niet-burn-out aan te pakken dus. Trek aan de rem voor het te laat is. 

5. Neem je eigen verantwoordelijkheid

Een goede gezondheid en een prettige work-life-balance is niet alleen de verantwoordelijkheid van je werkgever en omgeving. Jijzelf bent de enige die nee kan zeggen, je grenzen aan kunt geven of uiteindelijk een ongezonde werksituatie kunt verlaten. Kortom, kies voor jezelf en neem zelf de verantwoordelijkheid voor een happy working life. You got this!

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.