Oud-vakvereniging Compriz stelt gratis animaties laaggeletterden beschikbaar

Netwerkgroep-zorg-afbeelding.jpgmaandag 28 augustus 2017 12:31

Oud-vakvereniging Compriz (communicatieprofessionals in de zorg) stelt kosteloos animaties beschikbaar die laaggeletterden aanmoedigen hulp te vragen als zij iets niet begrijpen. De animaties zijn geschikt voor bijvoorbeeld wachtkamers of social media van ziekenhuizen of andere zorginstellingen. De filmpjes zijn betaald uit het restant van het batig saldo van de vakvereniging, die in januari 2016 is opgegaan in Logeion Netwerkgroep Zorg (LNZ).

Door Anje Ham

De animaties zijn gemaakt door Behandeling Begrepen. De inhoud is samengesteld door twee oud-bestuursleden van Compriz: communicatieadviseurs Marijke Greijdanus (UMCG Groningen) en Inge Schippers (Medisch Centrum Leeuwarden), en door regiomanager Joost Huiskens van Stichting Lezen & Schrijven. Zij hebben hiervoor samengewerkt met een taalambassadeur. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen die op latere leeftijd alsnog goed hebben leren en schrijven, en het belang hiervan graag uitdragen. 

Zes situaties

Marijke Greijdanus: ‘Vanaf 4 september 2017 - bij de start van de Week van de Alfabetisering - bieden wij ziekenhuizen en andere zorginstellingen de mogelijkheid om gebruik te maken van een serie algemene animaties voor laaggeletterden.' Er worden zes veel voorkomende situaties uitgebeeld: een afspraak maken, de weg vinden, aanmelden via een zuil, een (digitale) vragenlijst invullen, naar de dokter, en medicijnen innemen. 'Introductie van de animaties in de Week van de Alfabetisering is voor communicatieadviseurs een mooie gelegenheid om het onderwerp laaggeletterdheid in hun organisatie onder de aandacht te brengen', vervolgt Marijke. 'Zij kunnen dit ook als “goede daad" aanmelden op www.weekvandealfabetisering.nl.' 

Centrale boodschap 

De centrale boodschap van de animaties is dat patiënten of cliënten hulp kunnen vragen als ze iets niet begrijpen. ‘Misschien een open deur’, zegt Marijke, ‘maar voor veel laaggeletterden is de drempel om hulp te vragen hoog. Het was trouwens best lastig om deze animaties voor een openbare ruimte zoals een wachtkamer te maken. We moesten iets maken zonder geluid, met zo weinig mogelijk tekst, én zo concreet mogelijk. Joost kon goed uitleggen wat wel of niet goed overkomt bij laaggeletterden. Dat was erg waardevol. De taalambassadeur heeft vooral duidelijk gemaakt dat we vaak te snel en te veel in één beeld duidelijk willen maken. Daar moesten we van af.’ Ziekenhuizen of andere zorginstellingen mogen de animaties vanaf 4 september in gebruik nemen. De filmpjes zijn kosteloos te downloaden.

Eigen logo en/of voice-over toevoegen?

De animaties zijn desgewenst te voorzien van een eigen logo (kosten: 150 euro per animatie) en/of een voice-over (kosten: 20 euro per animatie). Interesse? Neem dan contact op met Olchert Vels, olchert@behandelingbegrepen.nl.

Op 30 november 2017 organiseert LNZ een Vakimpuls over communicatie-uitdagingen rond beperkte gezondheidsvaardigheden. 

« Terug

Reacties op 'Oud-vakvereniging Compriz stelt gratis animaties laaggeletterden beschikbaar'

Mary de Weerd
Geplaatst op: 18-09-2017 12:55 Quote
Mooi initiatief. Bij ons zijn ze inmiddels te zien op de wachtkamerschermen.
Nieuw bericht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari