Meer dan 50 inzenders voor de Galjaardprijs 2017

Galjaardprijs.jpgwoensdag 22 maart 2017 14:06

In totaal doen 54 inzenders een gooi naar de Galjaardprijs 2017. Inmiddels zijn alle inzendingen verwerkt. Wat valt dit jaar op? En welke weg is er te gaan voordat de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de Galjaarddag op 11 mei 2017? Twee jaar geleden introduceerde de Galjaardcommissie het systeem van regiojury’s. Hun rol is tweeledig: eerst inzendingen uit hun provincie aanjagen en na de deadline hun top drie samenstellen.

Door Paul Tissingh

In de publieke sector hebben veel vakgenoten een duwtje nodig van iemand uit hun eigen netwerk om in te zenden. Dat doen de 36 regiojuryleden, dankzij hen zijn er zoveel inzendingen. De regiojury Limburg verdient het grootste compliment! Daar kwam de eerste aanmelding vandaan en het aantal totale inzendingen staat op 11.

Opvallend veel inzendingen komen van gemeenten, verspreid over het hele land. De onderwerpen zijn divers van interne cultuurverandering tot externe promotie van tot het eigene van de gemeente, gebruik van dialect, inzet van nieuwe media, stimuleren van beleidsontwikkeling, arbeidsparticipatie, mobiliteit, enz. Ook zijn er inzendingen van een provincie, een hoogheemraadschap en verschillende ministeries zoals de nationale parken verkiezing, het EU voorzitterschap en de BOB campagne die 15 jaar bestaat. Maar, de Galjaardprijs is niet alleen bedoeld voor campagnes van overheden. 

Het is mooi om te zien dat twee ziekenhuizen een project hebben ingediend en ook drie veiligheidsregio’s, twee brandweerorganisaties, een museum, kunstinstelling, universiteit en de politie. Kennis-houding-gedrag is anno nu passé. Communicatie is beleving. Dat komt dit jaar echt naar voren bij de inzendingen. Zo geeft het Zuyderland ziekenhuis een kijkje in het hart van het ziekenhuis. Professionals nemen je live en online mee. Je loopt rond op een groot laboratorium of kijkt live mee met een galblaasoperatie.

Lastige onderwerpen worden niet geschuwd. Wat te denken van de problematiek rond verwarde personen in opdracht van de VNG en de ministeries van VWS en VenJ? “Joris is soms in de war. […] Soms heeft hij ondersteuning nodig. Samen met Joris en zijn familie wordt gekeken waar hij het meest mee geholpen is.” De communicatiestrategie past tot in alle haarvaten het principe toe dat in de aanpak, ondersteuning en zorg àltijd de verwarde persoon zelf en de familie centraal staan.

Ook de publiekscampagne ‘De vraag van je leven’ stelt een heel gevoelig onderwerp aan de orde: preventie van zelfmoord. “Zou jij durven vragen of iemand misschien aan zelfmoord denkt? Dat is best eng. Precies die vraag kan het verschil maken”, stelt O-bureau de maker van de campagne. Verder zijn er inzendingen over het signaleren kindermishandeling, over  vluchtelingenopvang en open communiceren over dierenproeven. Al met al een rijk palet!

De komende weken gaan de regiojury’s 1 tot maximaal 3 projecten uit hun regio nomineren. De nominaties van de twaalf provincies vormen met de selectie van de landelijke inzendingen door de Galjaardcommissie, de longlist waarmee de vakjury aan de slag gaat. In april selecteert de vakjury vijf  projecten die 11 mei om de Galjaardprijs strijden. Van te voren kan iedereen kan op zijn favoriet stemmen voor de publieksprijs. Kijk op www.galjaarddag.nl voor alle Galjaardprijs inzendingen en meer informatie over de Galjaarddag 2017.     

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht