Herleef de communicatie van de 17de- en 18de-eeuw

LOGnw-oude-brieven.jpgwoensdag 11 september 2013 13:50

Een verzameling van ruim duizend 17de- en 18de-eeuwse brieven is online beschikbaar gekomen via de website Brieven als Buit. De brieven zijn geschreven door Nederlanders in verre oorden, waaronder zeelieden, en thuisblijvers. De verzameling brieven is interessant voor historici en taalkundigen, omdat het een schat aan informatie bevat over alledaags taalgebruik uit die tijd.

Door Samantha van der Neut

In het project zijn onder leiding van prof. dr. Marijke van der Wal de brieven taalkundig onderzocht aan de Universiteit Leiden. Daar is de collectie ook handmatig overgetikt door vrijwilligers. Op het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) is vervolgens allerlei taalkundige informatie toegevoegd, zoals spelling en woordsoort. Die informatie maakt de teksten beter te doorzoeken. Vanaf nu is de gehele collectie online beschikbaar.

Het bijzondere aan de collectie is dat het ongepolijste taalgebruik bevat van gewone mensen uit de 17de- en 18de eeuw. De meeste historische teksten zijn namelijk afkomstig van geletterden die volgens de schrijftaalnorm schreven. Dat geldt niet voor deze brieven. De taal van deze brievenschrijvers bevat woorden en zinsconstructies die aansluiten bij het mondelinge taalgebruik van toen. Het woord kapitein bijvoorbeeld, het komt wel in meer dan honderd spellingen voor. Onder andere als captijen, kappeten en katyn.

« Terug