Tineke Ceelen wint Vrouw in de Media Award

LOGNW_Tineke-Ceelen-Vrouw-in-de-Media-Award.jpgdonderdag 14 februari 2013 15:50

Directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen wint de Vrouw in de Media Award 2012. Van de ruim 1500 mensen die online hun stem uitbrachten op de genomineerden vond 16 procent dat Ceelen zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt en wordt voor de vierde keer uitgereikt.

Door Edita Artemis

Ook Anky van Grunsven (13 procent) en Marike Stellinga (12 procent) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2012. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Welzijn, werd, net als het jaar ervoor, in 2012 het meest in de media genoemd. Ten opzichte van 2011 is de aanwezigheid van vrouwen in de media niet toegenomen.

Cultureel antropoloog Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van de Stichting Vluchteling. Ze heeft voor verschillende hulporganisaties gewerkt, zowel in de noodhulp, als in de ontwikkelingssamenwerking.

Uit het onderzoek van Nederlandse Nieuwsmonitor blijkt dat in 2012 vrouwen in alle categorieën ongeveer evenveel aandacht hebben gekregen als in 2011. De gewenste toename naar evenwichtigheid blijft derhalve achterwege. “Van de vele invloeden op hoe we naar mannen en vrouwen kijken zijn media de meest doordringende en machtigste. Vrouwen zijn bijna overal ter wereld en zeker ook in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd in de media. Als vrouwen wel zichtbaar zijn in de media worden ze vaak stereotype geportretteerd. Met als effect dat er ten onrechte een beeld wordt geschetst dat vrouwen naast de traditionele rollen geen belangrijk onderdeel van de maatschappij zijn”, aldus Janneke van Heugten van Mediaplatform VIDM.nl.

De award wordt op zaterdagmiddag 16 februari op het WOMENInc-Festival in Amsterdam uitgereikt door de prijswinnares van 2011, Arabiste en publiciste Petra Stienen. Het onderzoek Vrouwen in de media 2012 is te downloaden op www.nieuwsmonitor.net

« Terug