Werk heeft het gebouw verlaten - Jitske Kramer

Boekcover-werk heeft het gebouw verlaten.jpgmaart 2021

Recensent: Marjan Engelen

Jitske Kramer sloot zichzelf afgelopen oktober op. Zes weken later lag dit boek in de winkel. Met input van velen op LinkedIn én met haar rijke antropologische en organisatie kennis, onderzocht ze hoe we anders kunnen gaan samenwerken na de corona cultuurshock. Ze richt zich nergens in het boek tot communicatie professionals en toch is dit een must read voor ons, met name voor zij die zich bezighouden met interne communicatie en leiderschapscommunicatie

Zo schetst zij hoe na de eerste euforie (“we kunnen dit, vanuit huis werken!”) de stemming omsloeg met als groot effect dat de bedrijfscultuur schade ging oplopen. Mensen vielen buiten de boot, samenwerking ging onder druk staan, leiders gingen zich anders gedragen. ‘Onze reacties waren logisch en voorspelbaar’ stelt Kramer en dat onderbouwt zij vanuit een patroon dat zich bij elke cultuurshock voordoet. Dit patroon kan ons helpen als we dit jaar (hopelijk) weer naar een nieuwe fase zullen gaan. Bijvoorbeeld het feit dat de mensen die in de eerste fase zich het best konden aanpassen en op zoek gingen naar online kansen en mogelijkheden, vaak de meeste moeite hebben met terugkeer. Van dit gegeven kunnen we gebruik maken.

Ook wijst Kramer op het grote belang van taal. Frame je het als een crisis waar we ons aan moeten aanpassen om vervolgens te kunnen terugveren in het oude, of frame je het als een mogelijke transformatie naar nieuwe manieren van samenwerken? Zeer de moeite waard is ook haar pleidooi om te investeren in rituelen als houvast. Ze geeft er veel praktische tips voor. Met dit boek in de hand heb je een waardevolle onderbouwing voor je adviesrol naar nieuwe vormen van samenwerken. 

Titel: Werk heeft het gebouw verlaten

Auteur: Jitske Kramer

Uitgever: Boom Uitgevers

Jaar van uitgave: 2020

ISBN nummer: 978 90 244 3971 3                

Aantal pagina's: 215

Prijs: € 17,50

Aantal sterren: 4 sterrren

« Terug

Reacties op 'Werk heeft het gebouw verlaten - Jitske Kramer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.