Betekenisvolle samenleving - Arno van Doorn

cover betekenisvolle samenleving.jpgdecember 2020

Recensent: Jaap de Bruijn

Journalist, tekstschrijver en docent Arno van Doorn stelde met “Betekenisvolle samenleving, een nieuwe filosofie voor het informatietijdperk” een filosofische schatkist samen voor het communicatievak. Systematisch beschrijft hij welke zienswijzen en paradigma’s in de loop der tijd belangrijk waren als het gaat om kennis en informatie.

Beginnend bij de klassieke filosofen, via de Verlichting en de industrialisatie, komt hij uit in het moderne mediatijdperk. Tijdens die tijdreis beschrijft Van Doorn telkens de essentie van inzichten en visies van die periode. Puttend uit vele bronnen zijn de eerste 7 ‘boeken’ een soort parade van denkers en hun ideeën. ‘Betekenisvolle samenleving’ mist in mijn ogen soms samenhang of logische bruggetjes tussen de verschillende elementen, die op zichzelf allemaal waardevol zijn.

Maar de echte rode draad in het boek is de emancipatie van de mens in zijn verhouding tot kennis. Waar ‘kennis’ van oudsher autoriteit bracht, toont Van Doorn aan dat het vandaag de dag niet meer draait om wat je weet, maar om wat je ermee doet. In die zin is het achtste boek, waar Van Doorn “de Filosofie van Betekenis” introduceert, een krachtige finale: in het nieuwe filosofische paradigma draait het niet langer om kennis of informatie, maar om de gebruiker ervan. Want zonder gebruikers heeft kennis geen betekenis.

Titel: Betekenisvolle Samenleving, een nieuwe filosofie voor het informatietijdperk

Auteur: Arno van Doorn

Uitgever: WLC Media

Jaar van uitgave: 2019

ISBN nummer: 978 9083 003993         

Aantal pagina's: 437

Prijs: € 34,99

Aantal sterren: 3 sterrren

« Terug

Reacties op 'Betekenisvolle samenleving - Arno van Doorn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.