Overheidscommunicatie - Bert Pol en Chrstine Swankhuisen

Boekcover overheidscommunicatie.jpgoktober 2020

Recensent: Guido Rijnja

Waarom leiden angstaanjagende beelden zelden tot gewenst gedrag? Hoe komt het dat argumenten uit de eigen groep altijd meer gewicht in de schaal leggen? Kun je met groepen wel persoonlijk communiceren?

De derde druk van ‘Overheidscommunicatie’ leest opnieuw als een stevige wandeling langs gedragswetenschappelijke akkers. Waarin kennis van enkele hardnekkige patronen en principes behulpzaam is. Als je op zoek bent naar aandacht en je wilt doorgronden wat mensen beweegt, zijn immers nogal wat houdingen en gedragingen op voorhand af te tekenen. Het boek bevat een mix van theorieën, beschouwingen en voorbeelden, waaronder ook artikelen die Pol in ‘C’ schreef. De auteurs bevelen aan je steeds ervan te vergewissen of je met gepland of automatisch gedrag te maken hebt. Ten opzichte van de vorige editie krijgen taal (o.m. laaggeletterdheid), verhalen en social media meer aandacht. En voor een kritische beoordeling van beïnvloeding met bijvoorbeeld  nudges (porretjes) zou een aparte Kamercommissie behulpzaam kunnen zijn (vgl. de commissie ‘Stiekem’ voor de veiligheidsdiensten).        

Titel: Overheidscommunicatie

Auteur: Bert Pol en Chrstine Swankhuisen

Uitgever: Coutinho 2020

ISBN nummer: 978904906118

Aantal pagina's: 288

Prijs: € 27,95

Aantal sterren: 4 sterrren   

« Terug

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.