De participatieve omslag - Flip de Ryck en Stef Steyaert

participatie-new-coverdef.jpgjanuari 2020

Recensent: Guido Rijnja

In Duitsland zijn supporters van een voetbalclub vaak ook aandeelhouder, en dat leidt tot andere rollen van het publiek: de toeschouwer wordt eigenaar.

Voor de ‘vormgeving van de polis’, zoals de auteurs het fenomeen participatie definiëren, is eigenaarschap fundamenteel. Letterlijk, want alles draait in het verkeer tussen burgers en ondernemers met ‘hun’ overheid om de manier waarop je in de publieke ruimte iets toe-eigent. Door een mix van bestuurskundige, organisatorische en communicatieve inzichten en een bulk praktijkverhalen levert dit boek een originele kijk op. Die originaliteit blijkt onder meer door oog voor verdeeldheid en manieren waarop conflicten leiden tot nieuwe perspectieven bij lastige kwesties zoals het verdelen van schaarse grond of (financiële) middelen.

Hoe neem je dan mensen mee, die doorgaans eerst hun eigen belang willen erkend zien, en dan pas verder willen kijken? Geniet in dit boek ook van de taal: soms net iets anders en daardoor verfrissend voor wie werk wil maken van ‘de associatieve democratie’ en repolitisering’.            

Titel: De participatieve omslag
Auteur: Flip de Ryck en Stef Steyaert
Uitgever: Acco, Leuven
Jaar: 2019
ISBN: 978 94 6379 687 3
Aantal pagina’s: 244
Kosten: € 25,00
Aantal sterren: 4 sterren

« Terug

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.