Algoritmisering, wen er maar aan! - Jim Stolze

cover algoritmisering.jpgaugustus 2019

Recensent: Peter van den Besselaar

Veel organisaties zijn data rich, maar information poor, schrijft Jim Stolze. Algoritmisering helpt om werk te vergemakkelijken en te verbeteren.

De kwaliteitsinspectie van het spoor was een tijdrovend karwei, waarbij inspecteurs letterlijk langs de rails liepen om gebreken vast te stellen. Inmiddels maakt de meettrein Sherloc videobeelden van iedere meter spoor. Het kostte veel tijd om het netwerk uit te leggen dat waterdruppels, blaadjes en olievlekken géén defect zijn. Nú kan de Artificiële Intelligentie-assistent bij 80 procent van de spoorafbeeldingen zeggen dat hier geen defect op zit. De overige 20 procent afbeeldingen met ‘verdachte’ plek dienen door een inspecteur bekeken te worden. Die beoordeelt alleen moeilijke gevallen.

Dit boek is een must. Communicatieprofessionals móeten kennis hebben van algoritmisering. Ook al om me te kunnen denken en praten over ethische vraagstukken die bijvoorbeeld samenhangen met gezichtsherkenning, voorspellende algoritmes wie er fraude gaan plegen en een toekomst waarin robots zelfbewustzijn ontwikkelen. Denken dat computers zo intelligent kunnen worden als mensen is een onderschatting van de menselijke intelligentie, zegt de auteur.

Titel: Algoritmisering, wen er maar aan! Leren, werken en geld verdienen met kunstmatige intelligentie
Auteur: Jim Stolze
Uitgever: Uitgeverij Boom
Jaar: 2019
ISBN:  978 9024403028  
Aantal pagina’s: 192
Kosten: € 24,99
Aantal sterren: 5 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.