Bezieling werkt - Hans Wopereis

WOPE_VP_hr.jpgaugustus 2019

Recensent: Christel Berkhout

Wil jij bewustzijn ontwikkelen over cultuurpatronen die bezieling in jouw organisatie in de weg staan? Dit boek beoogt ‘bij te dragen aan de kanteling die op allerlei plekken in de samenleving plaatsvindt.’

De auteur kiest een beschouwende en inspirerende manier om de opgedane diepgaande kennis en ervaring binnen ITIP, School voor Leven en Werk, in acht bronnen te vatten. Die zijn: bezieling, vertrouwen, kringbewustzijn, leiderschap, zelfonderzoek, verantwoordelijkheid, waarachtigheid en mededogen.

De laatste twee bronnen hebben een directe link met communicatie. Waarachtigheid is ‘het juiste spreken’: kies de juiste toon, het goede moment, laat de ander vrij, betracht bescheidenheid en heb mededogen. Klinkt allemaal heel logisch, maar is in de praktijk binnen organisaties vaak een grote uitdaging. Met voorbeelden uit sprookjes, mythen en geestelijke tradities krijg je inspiratie om een vertaalslag naar je eigen werk te maken. Of hierover in gesprek te gaan. Het doen en toepassen is natuurlijk een tweede.

Mededogen is ‘een onmisbaar element in de chemie van elke werkelijke verbinding en samenwerking’. Ook hier passeren voorbeelden de revue en lees je het pleidooi om bijvoorbeeld geweldloze communicatie, Appreciative Inquiry of presentiebenadering toe te passen, ook buiten gangbare sectoren als onderwijs of de zorg.

De beschrijvingen van de eerste zes bronnen zullen je interesseren als je je op het vlak van organisatieadvies begeeft. Of als je zelf op zoek bent naar bezieling in je werk. Je kunt ze in gesprek met je leidinggevende of een HR-collega eens bij de kop pakken en de balans opmaken binnen jullie bedrijfscultuur.

Titel: Bezieling werkt
Auteur: Hans Wopereis
Uitgever: Management Impact
Jaar: 2019
ISBN: 978 94 6276 298 5  
Aantal pagina’s: 216
Kosten: € 28,50
Aantal sterren: 3 sterren: matig/ redelijk boek, vanwege de diversiteit aan werkterreinen bij communicatieprofessionals

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.