Communicatie in positie in 3 stappen - Betteke van Ruler

Communicatie in positie- cover-Christel.jpegjuli 2019

Recensent: Christel Berkhout

Met dit boek levert Betteke van Ruler opnieuw handvatten voor effectieve communicatie in organisaties. De ‘Communicatiehuis-methode’ is een aansporing om als professionals een scherpe communicatievisie en bijbehorende dienstverleningsvisie te formuleren: ”Positie kiezen gaat over ijkpunten kiezen, van waaruit je vervolgens flexibel kunt opereren”.

‘Communicatie in positie’ leest als studiemateriaal én is tegelijkertijd bedoeld om direct mee aan de slag te gaan. Verwarrend soms, wat leidt tot heen en terugbladeren en je afvragen waar je nu precies bent in de methodiek. Tussen de regels door, en soms zelfs expliciet, houdt de auteur daarbij ook pleidooien: “Het is ontzettend belangrijk om met elkaar te delen wat je onder goede communicatie verstaat. Ik zou dat niet overlaten aan het management, al moeten zij zich uiteraard committeren.” En: “Wie uit slaafse dienstbaarheid wil, moet wel weten waar het over gaat en haar nek durven uitsteken.” Kortom: aan de slag dus!

De methodiek is opgebouwd uit vragen, verdeeld over drie thema’s: input over de organisatie verzamelen, focus in je communicatie(dienstverlenings)visie aanbrengen en aanwijzingen om je communicatiefunctie zo goed mogelijk te organiseren. Dit doorlopen werkt als een scan. Deze hoofdstukken bevatten ook input en tips hoe je tot goede antwoorden komt. En verwijzingen naar vakliteratuur.

Afsluitend volgen hoofdstukken over ‘alles wat je moet weten’ over communicatie. Dit deel dient als fundering van het Communicatiehuis. Beschouwingen over communicatieprocessen, ontwikkelingen in het communicatievak, in organisaties en de maatschappij. De noodzaak van continue afstemming en reflectie. Mocht dit alles onontgonnen terrein zijn, dan zou je zelfs hier met lezen kunnen beginnen. Of als je vakgenoot bent: gebruik het ter opfrissing!

Titel: Communicatie in positie in 3 stappen
Auteur: Betteke van Ruler
Uitgever: Boom Uitgevers
Jaar: 2018
ISBN: 978-90-2440-838-2
Aantal pagina’s: 191
Kosten: € 34,95
Aantal sterren: 4 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.