Wat communiceren betekent - Frank Regtvoort

Wat communiceren betekent - cover.jfifmei 2019

Recensent: Guido Rijnja

Wat Frank Regtvoort heeft gedaan wens je iedere professional toe. Ga er voor zitten, denk, schrijf, schrap, formuleer: wat is de bedoeling van mijn vak? ‘Wat communiceren betekent’ leest als een schop onder je kont: waar gaat het over, wat je beweert in notities en gesprekken, en vooral: wat is het je waard om te doorgronden wat ‘communicatiewerk’ vermag?

Regtvoort is decennialang opleider met een focus op overheidscommunicatie (steeds meer risico- en crisiscommunicatie). Wat hem betreft draait het om het zien van wat woorden, handelingen, dingen betekenen, hoe ze betekenis dragen in een specifieke situatie: de context. Hoe neem je waar, hoe geef jíj betekenis, en hoe versta je wat anderen doen? Verwacht geen modellen, rijtjes of literatuurverwijzingen; 79 pagina’s lang krijg je situaties, dialogen en reflecties voorgeschoteld: uitdagingen om in eigen woorden de vraag te beantwoorden die in de titel van dit boekje besloten ligt. Bij lezing had ik een krachtige herinnering aan het moment dat toen nog staatssecretaris Aboutaleb van SZW te gast was bij een afsluitende sessie van een cursus factor C op het departement. Voorjaar 2007. Deelnemers vertelden wat ze hadden geleerd over ‘communiceren in het hart van het beleid’. ‘Als ik het zo beluister’, zei hij, ‘gaat het er dus om, dat iedereen hier, ook ik, steeds weer een vraag stelt en blíjft stellen, en dat we elkaar daarop blijven aanspreken: wat betekent het?’ Dit boekje gaat in op zo’n gesprek, de antwoorden en de vragen die dan volgen. En wat je dan doet.                                     

Titel: Wat communiceren betekent
Auteur: Frank Regtvoort
Uitgever: Nobelman
Jaar: 2019
ISBN: 978 94-9173-74-2-8
Aantal pagina’s: 79
Kosten: €19,95
Aantal sterren: 5 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.