Medische mensentaal: taal en communicatie over gezondheid - Frans J. Meijman en Annelies Bakker

cover.jfifmei 2019

Recensent: Celia Noordegraaf

Er gaat geen dag voorbij zonder nieuwsitem dat raakt aan communicatie over gezondheid, ziekte en zorg. Gedeelde besluitvorming, gedragsbeinvloeding gezonde leefstijl, therapietrouw…. Communicatie speelt een sleutelrol

‘Medische mensentaal’ richt zich op de beroepsmatige gebruiker van taal over gezondheid, ziekte en zorg en wil een brug slaan tussen de taal van ‘medici’ en ‘gewone mensen’. Wie in dit boek naar handvatten voor de hierboven genoemde problematiek zoekt, komt bedrogen uit. Aanzetten tot nadenken is het doel met name over de taal die je gebruikt.

Deel I Theorie maakt je bewust van de verschillen in betekenis die woorden kunnen hebben: valt een kijkoperatie in de categorie ‘diagnose’ of ‘behandeling? Ook de visie op lichaam en gezondheid speelt mee. Deel II gaat in op de voetangels en klemmen bij zaken als vereenvoudigen, het kiezen van de juiste toon en jargon. Mobiliseer verwachtingen en voorkennis, is één van de tips. Neem een aanloop, pas dan is er ruimte voor nieuwe informatie. Het boek is interessant voor artsen die zich niet – meer – bewust zijn van de taal die zij spreken. Ook voor communicatieprofessionals in de zorg bevat het de nodige eyeopeners die vooral tot hun recht zullen komen door er in de beroepspraktijk samen over te praten.                         

Titel: Medische mensentaal: taal en communicatie over gezondheid
Auteur: Frans J. Meijman en Annelies Bakke
Uitgever: De Tijdstroom
Jaar: 2018
ISBN: 978-90-5898-322-0
Aantal pagina’s: 293
Kosten: €42,50
Aantal sterren: 2 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.