Hou je kop erbij! Helder communiceren in de zorg - Anna Blokhuis en Jan Boudewijn

hou je kop erbij - cover.pngmei 2019

Recensent: André Manning

We krijgen bijna iedere week nieuw communicatieboeken binnen op ons kantoor in Den Haag. En af en toe neem ik er een mee om te lezen. Zo blijf je lekker op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het vak. Hou je kop Erbij nam ik een paar weken geleden mee naar huis en ik heb het bijna in een ruk uitgelezen. Het helpt dat het boek ongeveer 130 bladzijden telt en op een hele mooie, overzichtelijke manier is vorm gegeven.

Maar belangrijkste is natuurlijk het onderwerp van Hou je kop Erbij!: het effectief communiceren met mensen met een verstandelijke handicap. Op een ongelooflijk heldere manier beschrijven Anna Blokhuis en Jan Boudewijn hoe je beter moet leren kijken en luisteren voordat je effectief kunt communiceren met verstandelijk gehandicapten. Hun inzichten en de training die ze hebben ontwikkeld, zijn gebaseerd op de fenomenologie, die het waarnemen van fenomenen (verschijnselen) zonder vooronderstellingen en vooroordelen centraal stelt. Op basis hiervan gaan ze in het eerste deel van hun boek  dieper in op de vraag hoe je beter kunt leren waarnemen, luisteren en communiceren. Allemaal aan de hand van praktische voorbeelden en beeldmateriaal (met name de foto’s van de huiskamers is me bijgebleven). Het tweede deel van het boek biedt dan de ruimte voor verdere verdiepingen waarin omzetten van “verstaan” van gedrag in betekenissen centraal staat.

Anna Blokhuis en Jan Boudewijn, beide werkzaam bij Philadelphia Zorg,  hebben een lezenswaardig en praktisch boek geschreven over een voor mij relatief onbekend onderwerp. Na lezing was ik blij verrast en heb mijn kennis aanmerkelijk kunnen vergroten. Daarom heb ik mijn collega, die verantwoordelijk is voor de Logeion programmering, gevraagd om de schrijvers te benaderen of zij Hou je kop Erbij! in een workshop aan zouden willen bieden aan onze leden en anderen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn.  Volgens mij wordt dat een hartstikke interessante sessie. Maar ondertussen kun je het boek natuurlijk ook lezen, een aanrader.

Titel: Hou je kop erbij! Helder communiceren in de zorg
Auteur: Anna Blokhuis en Jan Boudewijn
Uitgever: Lannoo Campus
Jaar: 2018
ISBN: 978-94-0-1458-92 4
Aantal pagina’s: 130
Kosten: €25,99
Aantal sterren: 4 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.