Verandermanagement veranderd - Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans, Maarten Otto, Steven ten Have

cover-verandermanagemend veranderd - tomvanderweegen.jpgmaart 2019

Recensent: Tom van der Weegen

‘Verandermanagement veranderd’ van hoogleraar Organisatieverandering Wouter ten Have toetst achttien populaire opvattingen over verandermanagement aan de wetenschap. Welke broodjeaapverhalen doen de ronde? En welke veranderopvattingen snijden hout?

Ten Have c.s. biedt daarmee een aantrekkelijke propositie voor de communicatieprofessional die met organisatieverandering te maken heeft. Het boek opent met het veranderverhaal dat op dit moment gangbaar is, zoals dat volgens de auteurs naar voren komt in boeken, artikelen, op websites van adviesbureaus, etcetera. Daaruit destilleren ze achttien veranderopvattingen die één voor één worden ontleed aan de hand van wetenschappelijke kennis.

Wat blijkt? Zeker de helft van de opvattingen blijkt te kloppen, ze worden gestaafd door de wetenschap. Voor het overige deel houden de opvattingen geen stand of ontbreekt voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Eén van de opvattingen die geen stand houdt is dat 70% van de veranderinitiatieven mislukt. Dat blijkt een hardnekkig misverstand, gebaseerd op een schatting van ruim 25 jaar geleden die daarna een eigen leven is gaan leiden. Op basis van praktijkervaring stellen de auteurs dat ‘de meeste veranderinitiatieven wel slagen’, hoewel de wetenschap geen eenduidig antwoord geeft.

De insteek van het boek is (uiteraard) wetenschappelijk. Daardoor is behoorlijk wat tekst gewijd aan zaken als onderzoeksopzet, -methoden en verantwoording. Voor de gemiddelde communicatieprofessional is de andere helft van het boek interessanter: de bevindingen, inzichten en conclusies, en wat die betekenen voor de praktijk van verandermanagement.

Titel: Verandermanagement veranderd
Auteur: Wouter ten Have, Anne-Bregje Huijsmans, Maarten Otto, Steven ten Have
Uitgever: Boom uitgevers
Jaar: 2018
ISBN: 978-90-2442-117-6
Aantal pagina’s: 272
Kosten: €27,50
Aantal sterren: 3 sterren

 

 

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.