Advieskunst - Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen

cover-Christel-advieskunst-de-interne-adviseur-in-positie-hagen-noelle-van-der.jpgmaart 2019

Recensent: Christel Berkhout

Tot betere resultaten komen én een eigen stijl ontwikkelen als interne adviseur. Dat is de insteek van Advieskunst. Na lezing kwam de verwarring. Las ik een overzichtsboek? Een zelfhulpboek? Een opmaat voor een gedegen training (die de auteurs op een ingelegde flyer promoten)?

Vaststaat dat dit ‘ontwikkelboek’ een zeer hoge informatiedichtheid kent. Veel tekst, weinig plaatjes, gemiddeld 5 reflectievragen per hoofdstuk om de gelezen materie ook echt door te akkeren. Het door de auteurs samengestelde ‘ontwikkelmodel voor interne adviseurs’ vormt de leidraad. Uitgewerkt in vijf thema’s: wees je bewust van je speelveld, van jezelf als persoon, beschik over het juiste adviesinstrumentarium, ontwikkel de benodigde competenties en werk in een professioneel netwerk. Natuurlijk staat je (communicatie)expertise centraal, omdat die altijd de basis van je advies vormt.

Het is een boek dat grote concentratie vergt. De tekst is zeer gecomprimeerd. Daarnaast vraag je je regelmatig af: hoe doe ik dit zelf eigenlijk? Citaten van twintig geïnterviewde adviseurs bieden daarbij wat praktijkvisie.

Het gevoel blijft mij achtervolgen dat heel veel verschillende facetten slechts worden aangestipt. Dat roept onrust op: ik kan aan de slag, maar welke verbeterpunten zal ik oppakken? En doe ik dat zelf, met die reflectievragen, of is toch die training een optie? Een stijl ontwikkelen vraagt meer dan het lezen van een boek. Maar dat wisten we natuurlijk al ;-).

Titel: Advieskunst
Auteur: Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen
Uitgever: Vakmedianet
Jaar: 2019
ISBN: 978-94-6276-292-3
Aantal pagina’s: 192
Kosten: €29,50
Aantal sterren: 3 sterren

« Terug

Archief > 2019

december

oktober

augustus

juli

mei

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.