Lingua - Gaston Dorren

Lingua.jpgmaart 2018

Recensent: Marie-Louise de Jong
Lingua is een heerlijk boek voor iedereen die van taal houdt.
Gaston Dorren neemt de lezer in korte hoofdstukjes mee door Europa. Van de 69 talen die aan bod komen, heeft hij groepen gemaakt in categorieën als: ‘ schrijf- en spreektaal’, ‘talen & hun woordenschat’ en ‘kantje boord & erger’ (dat gaat over de hele kleine talen).

Dorren schrijft boeiend. Want als je bij het Tsjechisch bent aangekomen en leest: ‘Hoe zet je een nies op papier?’ lees je graag verder. En als hij over het Ests schrijft, vergelijkt hij dat met het zien van een bekende op tv. Om vervolgens uit te leggen hoe al die Nederlandse woorden toch in het Etst terecht zijn gekomen. En hoe aardig om te weten dat het Italiaans niet alleen verkleinwoorden heeft maar ook vergrootwoorden. En het Schots-Gaelisch biedt hij de helpende hand om de spelling te veranderen.
Dorren besluit ieder hoofdstuk met een woord dat het Nederlands aan die taal heeft ontleend en omgekeerd een Nederlands woord wat door een andere taal is overgenomen. Paella komt dus uit het Catalaans en het Nederlandse woord baggeren heeft via het Duits een heel stel Midden- en Oost-Europese talen bereikt.

Titel: Lingua
Auteur: Gaston Dorren
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Jaar van uitgave: 2017
ISBN-nummer: 978902530799
Aantal pagina’s: 357
Kosten:  € 19,99
Aantal sterren: 4

« Terug

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.