Het geheim van de laatste staat - Paul Frissen

C#8 Het-geheim-van-de-laatste-staat.jpgoktober 2016

Recensent: Guido Rijnja
Transparantie is een dictatuur, die burgers onderdrukt, zonder dat ze het zelf doorhebben. ‘Afschuwwekkend’, noemt Paul Frissen het in zijn ogen naïeve geloof dat openheid betrokkenheid genereert. Met verwijzing naar de Britse filosoof Isaiah Berlin hekelt hij vooral de beknotting van vrijheid, die ontstaat als je burgers én overheid de vrijheid van het geheim ontneemt.

Hoe kun je vrij zijn als burger als je geen geheimen mag hebben, en hoe kan de staat die burger zonder geheimhouding beschermen? Het is geen echte tegenstelling, meent Frissen, want de burger wil vrijheid én bescherming, that’s all-in he game, kijk maar naar de social media. De staat heeft een dubbelzinnige positie, want hij schendt de privacy, maar is ook degene die mijn privacy in laatste instantie kan beschermen en afdwingen (waar de titel naar verwijst). Dat vereist een hoge mate van prudentie van de overheid, waar de decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur eerder voor pleitte in ‘Gevaar verplicht’ (2009): ‘vrijheid is het recht op het verschil’. Maar volledige transparantie kan nooit, ‘het is altijd minstens ten dele ondoorgrondelijk’. Alle reden dus voor een ‘recht op duisternis’, en dus ook ‘beleidsintimiteit’; hoewel hij het woord verafschuwt, ‘kan het compromis niet zonder het geheim’ en moet er ruimte zijn voor ‘een fluisterend gesprek tussen verlichte geesten die weten dat het verlichte beter even in de duisternis kan blijven’. 

Titel                             Het geheim van de laatste staat. Kritiek van de transparantie
Auteur                         Paul Frissen   
Uitgever                       Boom
Kosten                         22,50
Jaar van uitgave:          2016
ISBN-nummer               9789089539632
Aantal pagina’s             272
Sterren                        5   

                         

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.