Taal is business - Frieda Steurs

C#8 Taal is business.jpgoktober 2016

Recensent: Marie-Louise de Jong
Een boek over de macht van taal in de economie en samenleving, dat spreekt tot de verbeelding. Steurs beschrijft in korte hoofdstukken met welke talige uitdagingen bedrijven en instellingen te maken krijgen. En die zijn divers. De internationalisering bijvoorbeeld, maakt meertalig beleid noodzakelijk voor bedrijven. En uit onderzoek blijkt dat de economische waarde van de Taalindustrie flink groeit.

In het hoofdstuk over lokaliseren staan mooie voorbeelden over markten die gewonnen of verloren kunnen worden door gebrek aan lokalisering. Want wie een product op de markt brengt, moet meer doen dan de handleiding vertalen. En een goede merknaam kiezen en in de markt zetten, noemt Steurs een bijzondere oefening in taal en interculturaliteit. Natuurlijk besteed zij ook aandacht aan nieuwe woorden en woordenboeken, vaktaal en huistaal en meertalige terminologie. En ook de hoofdstukken over juridische communicatie en medische communicatie zijn zeer lezenswaardig. Net als het verhaal over taalpolitiek en taal- en spraaktechnologie.

Met dit degelijke en prettig geschreven boek vraagt Steurs aandacht vraagt voor het belang van goed opgeleide taalprofessionals (van tolk en interculturele communicator tot taalkundigen die de technologie omarmen) in de verschillende domeinen. Het is haar wens dat de lezer beseft hoe economie, recht en andere domeinen steunen op taal en taaltoepassingen. Wat mij betreft is dat goed gelukt.

Titel van het boek:         Taal is business Taal, de turbo naar economisch succes
Auteur:                          Frieda Steurs
Uitgever:                        Scriptum
Jaar van uitgave:            2016
ISBN:                            978 94 63190220
Aantal pagina’s:              222
Aantal sterren:                 4

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.