Meer ik, meer moraal. Persoonlijk leiderschap in de georganiseerde samenleving - Frank Verborg

C#7 Meer ik meer moraal (2).jpgseptember 2016

Recensent: Guido Rijnja
De titel prikkelt: hangt moraal niet juist samen met het vermogen tot delen van wat je voor het goede houdt? Organisatiekundige en filosoof Frank Verborg richt in zeven essays de focus op ‘ik-kracht’. We hebben in de afgelopen decennia zo ons best gedaan alles te organiseren, dat het individu in de knel is gekomen.

Het op veel plaatsen bekritiseerde systeemdenken (‘instrumentele rationaliteit’) moet niet zozeer de prullenbak in, maar verdient een krachtiger tegenspel van ‘creatieve rationaliteit’. Want alles begint met het vermogen onder ogen te zien wat er toe doet en wikkend en wegend je ideeën te vormen. Zoals Descartes vijfhonderd jaar geleden in een tijd die ook wel ‘de mechanisering van het wereldbeeld‘ wordt genoemd, zijn twijfel onder woorden wist te brengen en de stuwende rol van de vrije wil onderkende. Door die vrije wil zijn we in staat om te ordenen, door te dringen tot de essentie en contact te maken met anderen. Dat is: de ander niet zozeer te bekijken, als wel aan te kijken: in de woorden van Emmanuel Levinas: in het gelaat te zien, want dan ontmoet ik mezelf. Met verwijzing naar Antonio Damasio onderstreept de auteur dat het meer dan om het herkennen van emoties (‘lichamelijke prikkels’) gaat om het bewust worden ervan: welke gevoelens doen ertoe. Verborg: ‘Leren onze voelsprieten adequaat te gebruiken, daar worden we persoonlijk gelukkiger en maatschappelijk beter van. Ons gevoelsleven is daarom een belangrijk vak voor de toekomst’.

Titel van het boek:         Meer ik, meer moraal. Persoonlijk leiderschap in de georganiseerde samenleving            
Auteur:                         Frank Verborg
Jaar van uitgave:           2016
Uitgever:                       Klement
ISBN:                            9789086871759
Kosten:                          € 18,50
Aantal sterren:               4
Aantal pagina’s:             152

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.