De moeizame slag om het publiek vertrouwen - Jeroen Sprenger

C#5 De-Moeizame-slag-om-het-publiek-vertrouwen.jpgjuni 2016

Recensent: Joop de Jager
Het gebeurt zelden dat ik in de eerste regel van een recensie direct al zeg: dit boek moet iedere communicatieprofessional, die van zijn vak houdt en iets van de geschiedenis van overheidscommunicatie wil weten lezen. U ziet dat ik wel direct een kleine nuance plaats: je moet van je vak houden en je moet iets van de geschiedenis van overheidscommunicatie willen weten. Maar ook collega’s die niet in de overheidscommunicatie werken kunnen dit boeiende boek gerust lezen.

Het is geschreven door Jeroen |Sprenger, voormalig directeur communicatie bij het ministerie van financiën en geschreven op verzoek van datzelfde ministerie. Het is een beschrijving en analyse van de communicatie van het het Rijk tussen 1995 en 2010. Het boek beslaat dus een tijdperk van 20 jaar. Omdat Sprenger het van ‘binnenuit’  heeft kunnen schrijven, biedt het een prachtige blik op de worsteling die de overheid heeft gehad om goed en eerlijk te communiceren. Hij doet dat in tien duidelijk hoofdstukken, die allemaal een deel van de geschiedenis voor hun rekening nemen. Alle commissies die zich in die 20 jaar op verzoek van het kabinet bezig hebben gehouden met de overheidscommunicatie passeren de revue. En worden aan een kritische analyse onderworpen. Zelf zegt de auteur op de achterkant: ‘Het is een verslag vol hoogte- en dieptepunten dat soms herinneringen oproept aan de processie van Echternach, drie stappen vooruit, twee stappen achteruit’. Het boek leest als een spannend jongensboek. Voordeel is dat je het niet achter elkaar hoeft uit te lezen, maar af een toe een hoofdstuk, verrijkt je kennis van de geschiedenis van overheidscommunicatie. En kennis van de geschiedenis is noodzakelijk om in de toekomst goed te kunnen communiceren!

Titel v.h. boek:    De moeizame slag om het publiek vertrouwen
Auteur: Jeroen Sprenger
Jaar van uitgave:       2016
Uitgever:  (eigen beheer)
ISBN-nummer: 978-9090296128
Aantal pagina’s:  372 pagina's
Kosten:  €12,50
Aantal sterren:   4
   

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.