Harder praten helpt niet - Job Boersma en Sarah Gagelstein

C#4 Harder praten helpt niet.jpgmei 2016

Recensent: Guido Rijnja
Verbale aikido noemen de auteurs de benadering, dat je bij mensen die niet doen wat jij wilt, je grondig inleeft, meebeweegt met vaak onbewuste associaties en hen dan helpt een draai te maken: bijvoorbeeld door iemand zich hardop te laten uitspreken over een actie in een gewenste richting. Contracteren helpt om de daad bij het woord te voegen. Dit is niet het eerste boekje, dat het overspannen geloof in rationeel overtuigen hekelt en bepleit dat je werk moet maken van emoties, associaties en de zogeheten heuristieken uit de sociale psychologie (als stereotypering en groepsdruk).

Het is wel een uitgesproken Nederlandse verwerking van de veelheid aan – nog steeds overwegend Amerikaanse – auteurs en hun voorbeelden. Er komt duidelijk steeds meer Nederlands onderzoek beschikbaar. Psycholoog Boersma en ‘taalstrateeg’ Gagelstein benen ook het fenomeen frames verder uit: hoe succes samenhangt met het versterken van een waarde waaraan iemand hecht, het verhalend oplossingen in beeld brengen en de woorden vinden die de bijpassende associaties oproepen. Wees niet bang voor emoties, klinkt door het hele boek heen; het belangrijkste kenmerk ervan is immers dat ze aansporen. Meer dan argumenten, waarvan de Wageningse communicatiewetenschapper Cees van Woerkum ooit zei dat ze ‘alleen interessant zijn voor wie er naar op zoek is’. ’Houd het dichtbij en concreet’, adviseren Boersma en Gagelstein, in een boek, waaruit een mooie mengeling van plezier en praktische ervaring spreekt.

Titel v.h. boek:             Harder praten helpt niet, zeven ongehoord goede strategieën om wel te overtuigen
Auteur:                        Job Boersma en Sarah Gagelstein
Jaar van uitgave:          2015
Uitgever:                      Dart group
ISBN-nummer:             978 94 61261533
Aantal pagina’s:           184 pagina's
Kosten:                        €29,50
Aantal sterren:              3

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.