Soultelling - Patrica Andersen en Loek Hogenhout

C#4 Soultelling - Storytelling met hart en ziel.jpgmei 2016

Recensent: Joop de Jager
Ook in ons vak heb je regelmatig te maken met hypes. Zodra zo’n hype de kop opsteekt, verschijnen er boeken die die hype een theoretische basis proberen te geven. Storytelling is in mijn ogen zo’n hype, een hype omdat onze verre voorvaderen het al deden, alleen toen noemen ze het verhalen vertellen. Om op te vallen in de stroom publicaties over storytelling moet je zorgen dat je het net iets anders insteekt en dan noem je het Soultelling, met als ondertitel Storytelling met hart en ziel.

Net alsof die verhalentellers het zonder hart en ziel deden. Patricia Andersen en Loek Hogenhout hebben er 155 pagina’s best lezenswaardige tekst aanbesteed. Althans 155 pagina’s, ze hebben nogal rijkelijk gebruik gemaakt van blanco pagina’s. Om het extra warm over te laten komen is het boek voor een deel vuurrood, dat rood dat de eerste Chinezen in hun restaurants rijkelijk gebruikten. Ik vind het hinderlijk, maar geef gelijk toe dat het een kwestie van smaak is. In dit geval zal het symboliseren dat het met hart en ziel is, maar dat had voor mij dus niet gehoeven. Het boek is opgebouwd uit 17 vooral korte hoofdstukken, waarin Aristotoles aftrapt, direct gevolgd door Freud. Maar na al snel gaat het over zaken als identiteit, van verlangen naar vertrouwen, op zoek naar soulmates, de tranen van Wesley over oorspronkelijkheid, de held met duizend gezichten over de geschiedenis van het vertellen. Zoals ik al eerder noemde is het best lezenswaardig allemaal. Maar daar gaat het hier niet om. De vraag hier is of communicatieprofessionals er iets van kunnen leren. Uitgaande van de stelling dat je van ieder boek wel iets kan leren, is het antwoord ja, maar om nu te zeggen dat er geheel nieuwe zaken worden aangeboord is het antwoord nauwelijks. Als je het niet leest, loop je niet direct een enorme achterstand op, maar wil je je verdiepen in storytelling met hart en ziel, en heb je er nog niet veel over gelezen, draagt het zeker bij aan vergroting van je kennis. Dus de keuze is aan u.

Titel v.h. boek:             Soultelling
Auteur:                        Patrica Andersen en Loek Hogenhout
Jaar van uitgave:          2015
Uitgever:                      Dart group
ISBN-nummer:             9789082412505
Aantal pagina’s:           144 pagina's
Kosten:                        €29,50
Aantal sterren:              3

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.