Communiceren begint bij luisteren - Anne-Marie van het Erve e.a.

C#2 Bundel Omgevings analyse.jpgmaart 2016

Recensent: Guido Rijnja
Waarop stoel je als communicatieadviseur je acties bij crises? Om te beginnen de omgevingsanalyse, boodschapt deze gratis downloadbarebundel overwegend praktische beschouwingen. En op snelle duidelijkheid over wie wat levert, met goed oog voor de grenzen. Immers, bij het in kaart brengen van spelers, behoeften, verwachtingen en impact van beslissingen, verzandt je voor je het weet in een brij van informatie.

De lijst (co-)auteurs verklaart de kloeke en directe stijl waarmee wordt doorgepakt van analyse naar advies en aanpak: de drie ballen die de omgevingsanalist in de lucht helpt houden. Geen ingewikkelde modellen, maar op toepassing gerichte aanwijzingen. Met handige tips voor monitoren van social media en duiding van die oogst. De namen Anne-Marie van het Erve, Wouter Jong, Frank Regtvoort, Ina Strating en Frank Vergeer zeggen genoeg: dit zijn de ontdekkers, beschrijvers, toepassers en vooral ook trainers die voortdurend langs gemeenten en veiligheidsregio's trekken voor wat ze ook voortdurend belijden: oefen, deel, bespreek en stel bij. Dat de brij aan informatie als 'brei' wordt geschreven duiden we deze door de wol geverfde voorhoede maar niet euvel.

De bundel positioneert omgevingsanalyse als onderdeel van omgevingsonderzoek, en werkt de zorg daarvoor nadrukkelijk uit als een taakgebied dat door velen zou kunnen worden opgepakt. Wie zich erover ontfermt moet vooral op de competenties oordeelsvorming en sensitiviteit aangesproken kunnen worden. Een beetje onbevredigend is dat het begrip 'luisteren' in de titel in het hele boekje niet voorkomt. Het dekt de lading zo mooi: de analist haalt binnen en is niet zelf de boodschapper.

Titel v.h. boek:            Communiceren begint bij luisteren
Auteur:                       Anne-Marie van het Erve e.a.
Jaar van uitgave:         2015
Uitgever:                     Eburon
ISBN-nummer:            978 946301 020 7
Aantal pagina’s:           66 pagina's
Kosten:                       gratis download via v-r.nl
Aantal sterren:             3

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.