Autoriteit - Paul Verhaeghe

C#1 Autoriteit.jpgfebruari 2016

Recensent: Peter van den Besselaar
Psycholoog Paul Verhaeghe vraagt zich af wat autoriteit is en hoe zij functioneert. Een taai boek in het begin; je moet er voor gaan zitten. Maar doe je dat, dan vind je veel dat prettig tot nadenken stemt. Autoriteit bezit je nooit in je eentje. Verhaeghe stelt: je kunt autoriteit enkel dragen (gezagdragen) of vertegenwoordigen op grond van iets dat jou overstijgt. Autoriteit oude stijl, gebaseerd op hiërarchie, heeft totaal ingeboet aan belang.

Interessant is dat veel autoriteit afkalft als een meerderheid zich niet langer wil onderwerpen. Gezag stort in door rebellie, maar er ontstaat altijd nieuwe autoriteit.
De auteur onderzoekt de autoriteitscrises in politiek, economie en opvoeding. De politiek heeft behoefte aan nieuwe autoriteit. Traditionele politici beseffen onvoldoende dat er nieuwe initiatieven en groepen ontstaan die voor een andere samenleving kiezen. Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan vertrouwen, zingeving, samenwerking en verbondenheid. Alleen ziet die er totaal anders uit dan vroeger. Dit boek helpt de tijd goed te doorgronden. En aan te voelen wie beslissers van morgen zullen zijn.

Titel v.h. boek:            Autoriteit
Auteur:                       Paul Verhaeghe
Jaar van uitgave:         2015
Uitgever:                     Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN-nummer:            978 90 23492 81 8
Aantal pagina’s:           272 pagina's
Kosten:                       €19,90
Aantal sterren:             4

« Terug

Archief > 2016

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.