De gemeente centraal - Vera de Witte

de gemeente centraal.pngoktober 2015

Recensent: Jan Jelle van Hasselt
De Grondwet van 1848 bevat de basis van ons bestuurlijk stelsel. Onder voorzitterschap van Thorbecke zijn de bevoegdheden van Staten Generaal, Koning, provincies en gemeenten bepaald. In dit ‘Huis van Thorbecke’ zorgt de Rijksoverheid voor kaderstelling en sturing, uitvoeringstaken zijn zo laag mogelijk belegd. Inmiddels is het huis veranderd in een bungalow met aaneengeschakelde kamers die elkaar in de keten nodig hebben. Met de vraag vanuit de samenleving als startpunt.

De overheidscommunicatie veranderde daardoor ingrijpend: van een focus op zendergericht denken in beleidsterreinen, regels en controle naar een focus op luisteren, weten wat er speelt, het leggen van verbindingen en inspelen op de behoeften. Met nieuwe vraagstukken rondom positionering, actief burgerschap, onderzoek, legitimering, participatie en het feitelijk bereiken en beïnvloeden van groepen in de samenleving.

Voor Vera de Witte is dit, als directeur communicatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, dagelijkse praktijk. Zij schreef er dit interessante en lezenswaardige boek in drie delen over. Na een plaatsbepaling in deel één volgen in het tweede deel negen bijdragen van vakgenoten. In het derde deel geeft ze het recept van de communicatiesoep van de gemeentelijke communicatie: de nieuwe versie van de pittig Thaise Tom Kha Kai: anders, spannend, maar nog steeds eigen en herkenbaar.

Titel v.h. boek:             De Communicatieprofessional
Auteur:                        Vera de Witte
Jaar van uitgave:          2014
Uitgever:                      Adfo Groep
ISBN-nummer:             978-94-9156-087-3
Aantal pagina’s:           264 pagina's
Kosten:                        €29,95
Aantal sterren:              4

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.