De Communicatieprofessional - Piet Hein Coebergh

de-commprof-van-Coebergh.jpgoktober 2015

Recensent: Joop de Jager
Dit is natuurlijk niet de plaats om een discussie te starten wanneer je iets een boek noemt en wanneer je het een reader noemt. Toch bekroop mij die neiging toen ik het boek/reader De Communicatieprofessional van Piet Hein Coebergh in handen kreeg. Het is in mijn ogen een dik uitgevallen reader. Maar zoals gezegd daar gaat het niet om. Een boek/reader met een voorwoord van de voorzitter van Logeion wekt natuurlijk verwachtingen. Logeion moet zich in mijn ogen terughoudend opstellen als het gaat om voorwoorden in boeken/readers te schrijven.

Het kan te veel impliceren dat er een soort stempel: goedgekeurd door Logeion op komt. En dat lijkt mij niet echt de bedoeling. In dit geval is het niet erg want De communicatieprofessional is een prima boek/reader voor collega’s en studenten die zich willen bekwamen in ons mooie vak. Het boek/reader behandelt alle aspecten van het communicatievak, zoals, theoretische scholen, innovatie en ondernemerschap, klanten, professionals in communicatie, beleid en advies, etc.  Belangrijk is dat het boek een link legt met wat zich in de bestuurskamer afspeelt.  Dat is iets wat in ‘leerboeken’  nogal eens wordt vergeten. Heel veel nadruk wordt gelegd op de dialoog, dat is een prima zaak. Ons vak is in de loop van de laatste decennia nogal veranderd van een puur zendergerichte aanpak naar een meer dialooggerichte aanpak. Helaas is dat bij nog niet alle organisaties gemeengoed, je verplaatsen in je doelgroep, goed luisteren naar de klant, met de stakeholders  in gesprek gaan zijn nog zaken die lang niet bij iedere communicatieafdeling goed tussen de oren zit. Daarom is het zo belangrijk dat het in dit boek/reader goed wordt uitgelegd en aangepakt. De vraag is nu of er opleidingen zijn die dit boek/reader opnemen op hun boekenlijst. Het boek/reader verdient dit zeker en kan op die manier bijdragen aan een verdere professionalisering van het vak. En dat is toch wat iedereen zou moeten willen. Daarom beveel ik het boek warm aan bij de opleiders. Ik ben benieuwd of ze bereid zijn te innoveren!

Titel v.h. boek:             De Communicatieprofessional
Auteur:                        Piet Hein Coebergh
Jaar van uitgave:          2015
Uitgever:                      Noordhoff Uitgevers
ISBN-nummer:             978-90-01-84169-0
Aantal pagina’s:           450 pagina's
Kosten:                        €44,95
Aantal sterren:              4

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.