Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten - Jeroen Pepers en Davied van Berlo

Ambteaneren!.jpgjuli 2015

Recensent: Guido Rijnja
Verguisd zijn ze als vertragers, regelneven en Dorknopers. Maar ondertussen maken niet vorsten of bestuurders, maar ambtenaren de vitale keuzes voor de ordening en inrichting van Nederland. Geld, recht, waterbeheer, gezondheidszorg: steeds weer tekenen markante mensen voor draagvlak van het gezag. Gedreven door vakmanschap en roeping of gewoon ‘verliefd op complexe thematiek’, zoals hekkensluiter Erik Gerritsen bekent, de net benoemde Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS. Davied van Berlo en Jeroen Pepers brachten een leger ambtelijke vrienden op de been voor een heerlijke reeks verhalen.

Natuurlijk zit RVD-voorman Gijs van der Wiel er tussen, die vijf premiers diende en de wekelijkse persconferentie bedacht: zodat Piet de Jong na de ministerraad rustig thuis kon eten. De RVD-voorman grossierde in oneliners als ‘Een voorlichter moet altijd de waarheid spreken, wat niet altijd wil zeggen de hele waarheid’. Minister Ronald Plasterk benadrukte bij de boekpresentatie een onmiskenbare trend: niet kennis, loyaliteit en integriteit onderscheiden de succesvolle overheidsdienaar, maar zijn vermogen om een transparante overheid te helpen waarmaken, die steeds weer samen met partijen problemen oppakt. ‘Ambtenaren!’ leest als één lang bewijs voor de communicatiesector om overheden door het hart van de samenleving te leren  communiceren.

Titel:                             Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten
Auteur(s):                      Jeroen Pepers en Davied van Berlo       
Uitgever:                        Sdu
Jaar van uitgave:            2015
ISBN-nummer:               978 9012395601
Aantal pagina’s:             247
Kosten:                         € 9,95             
Sterren:                         4

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.