Vergaderen? Niet doen! - Ellen de Bruin

C#2 vergaderen niet doen.jpgmaart 2015

Recensent: Peter van den Besselaar
Zelfs als je vergaderen leuk vindt, is het goed om er af en toe even mee te stoppen, schrijft Ellen de Bruin. Dit hele boek is een pleidooi – onderbouwd met wetenschappelijke inzichten – om te stoppen met vergaderen. In groepen voelt niemand zich echt verantwoordelijk. Dan gaan mensen lanterfanten en laten anderen het werk opknappen. Wie erg hard werkt, krijgt daar geen credits voor. En wie niets doet, krijgt geen straf. De Bruin schrijft aanstekelijk. Je denkt zelfs even aan de stijl van Youp van ’t Hek als ze schrijft over vergadertaal (bullshit bingo).

Wissel vergaderen eens af met andere informatieuitwisseling, zegt de auteur. Want dominante mensen komen tot negen keer meer aan het woord in vergaderingen dan de minst dominante deelnemers. Ze gebruiken zeventien (!) keer zoveel woorden. De mensen met de hoogste status zijn lang niet altijd de mensen met de meeste expertise. Dit boek laat je gniffelen over onze onmacht om productief te vergaderen. Praktische tips ontbreken. Ik vind de belangrijkste boodschap in het boek het overtuigend bewijs dat individueel brainstormen veruit superieur is aan brainstormen in groepen. Met meer ideeën is de oogst ook rijker: betere en creatievere ideeën.

Titel:                           Vergaderen? Niet doen!
Auteur:                       Ellen de Bruin
Uitgever:                     Business Contact
Jaar:                           2014
ISBN-nummer:           978 90 4700 770 8
Aantal pagina’s:          124
Kosten:                        € 17,99
Aantal sterren:             3

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.