Interviewen. Onthullend en respectvol - Michelle van Waveren

C#4 Interviewen onthullend en respectvol.jpgmei 2015

Recensent: Peter van den Besselaar
Een goed vraaggesprek voeren is een ambacht. Het kan zowel de vragensteller als de geïnterviewde de zenuwen bezorgen. In dit boek gaat Michelle van Waveren in op de techniek, maar vooral ook op de sociale interactie in een gesprek. Uitgangspunt is de wens informatie te onthullen; de invalshoek is om dat op een respectvolle manier te doen. Een harde ondervraagtechniek oogt wel heel stoer, maar zulke interviews zijn zelden écht spannend en leiden meestal niet tot onthullingen.

Het verwerken van een gesprek tot een geschreven tekst is nieuw in deze editie. Het boek is kort door de bocht als het gaat om autorisatie, toonzetting van interviews en vertrouwen. De toonzetting is heel bepalend hoe wij interviews ervaren. Als het gaat om succesvolle vraaggesprekken zijn er drie onmisbare ingrediënten: vertrouwensband, oprechte belangstelling en sensitiviteit voor onthullingen. Voorbereiding loont, stelt de auteur. Het is de kunst om alles te weten en tegelijk toch nieuwsgierig en verwonderd te blijven. Vragenstellers die voorkennis etaleren, maken van het interview een wedstrijd. Dat is naar. De auteur richt zich dan ook vooral op vraaggesprekken die een aangename ervaring zijn én onthullend. Dit is een boek voor fijnproevers.

Titel v.h. boek:            Interviewen. Onthullend en respectvol
Auteur(s):                   Michelle van Waveren
Uitgever:                     Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave:        2015
ISBN-nummer:            978 90 4690 4299
Aantal pagina’s:          196
Kosten:                        € 27,50
Aantal sterren:             4

« Terug

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.