Leiden is loslaten; de kracht van partnerschap en dienstbaarheid - Peter Block

C#9 Cover Leiden is loslaten.jpgoktober 2014

Recensent: Marie-Louise de Jong
Peter Block schreef in 1993 het boek Stewardship dat in 1999 in de Nederlandse vertaling de titel Rentmeesterschap meekreeg. Twintig jaar later verwoordt hij zijn visie weer en kiest de vertaler voor de titel Leiden is loslaten. Een terugkerend element in het boek is het streven naar gelijkwaardige spreiding van macht. Block wil werksituaties scheppen, waarin mensen toegewijd zijn en verantwoording afleggen zonder dat gebruik wordt gemaakt van controle.

Het boek bestaat uit een nieuwe inleiding waarin de auteur de veranderingen door de digitale wereld aanstipt. Dan volgen drie delen. In het eerste deel ligt de nadruk op het basisconcept van rentmeesterschap. Partnerschap moet gaan boven patriarchaat, avontuur boven veiligheid en dienstbaarheid boven eigenbelang. In deel twee staat de herverdeling van macht in de praktijk centraal. Volledige openheid vormt de basis. Deel drie spreekt over het opzetten van het hervormingsproces. Al lezend kom je tot de voorzichtige conclusie dat niemand hier tegen kan zijn, maar de hoe-vraag wordt sterker. Gelukkig begint dan het hoofdstuk met de titel Het antwoord op de hoe-vraag. Enkele bladzijden verder lees ik: “Als we verantwoordelijkheid zouden nemen voor onze vrijheid, ons zouden inzetten voor dienstbaarheid en erop zouden vertrouwen dat onze zekerheid bij onszelf lag, hoefden we niet langer de hoe-vraag te stellen. Dan zouden we zien dat we zelf het antwoord hebben.” Ietwat teleurgesteld bedenk ik dat ik blijkbaar nog niet zover ben.

Titel vh boek:              Leiden is loslaten; de kracht van partnerschap en dienstbaarheid
Auteur(s):                   Peter Block
Uitgever:                     BIM Media
Jaar van uitgave:         2013
ISBN-nummer:            9789462200449
Aantal pagina’s:          279
Aantal sterren:            2

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.