Public credibility; a study of the preferred personal qualities of cabinet ministers in the Netherlands - Eva Wisse

C#8 Cover Public Credibility.jpgseptember 2014

Recensent: Guido Rijnja
Voor de geloofwaardigheid van een minister bij het algemene publiek maakt het niet zozeer uit wát hij of zij doet, maar hóe de minister communiceert. Dat heeft ermee te maken dat het publiek nu eenmaal niet kan bevatten waar bewindslieden en overheden allemaal mee bezig zijn. Dat bewijst ook het proefschrift van bestuurskundige Eva Wisse. Niet de inhoudelijk instemming van de media, maar de zichtbaarheid van een bestuurder in de media doet er toe.

Zo lag Justitieminister Hirsch Ballin overwegend onder vuur, maar scoorde zijn gewetensvolle presentatie. Ronald Plasterk op zijn beurt boekte als minister van OC&W niet alle resultaten, maar verwierf de beoordeling ‘geloofwaardig’ door een combinatie van ambitie, extraversie en een avontuurlijk inslag. Alle ministeriële macht begint met herkenning van dat communicatieve profiel in de media, stelt Wisse. Ze haalt de toenmalige hoogste ambtenaar van Algemene Zaken aan. Deze zei in 2009 dat een goede directeur communicatie voor een minister meer waard is dan een goede secretaris-generaal. Overigens noemde hij toen ook een goede uitvoering als ministeriële succesfactor. Wisse onderstreept dit, maar nuanceert: die inhoudelijke resultaten zijn het product van zichtbaarheid.

Titel                             Public credibility; a study of the preferred personal qualities of cabinet ministers in the Netherlands
Auteur(s)                      Eva Wisse (proefschrift, Engelstalig)
Uitgever                       Eburon
Jaar van uitgave            2014
ISBN-nummer               9789059728301
Aantal pagina’s             407
Kosten                         € 34,95
Sterren                         3

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.