De patatbalie – de do’s en dont’s en het intrigerend kat-en-muis spel tussen media en politici - Hans Izaak Kriek

C#8 De Patat Balie De Do's-And-Don'ts van het Intrigerende Kat-en-Muisspel Tussen Media en Politici in Den Haag.jpgseptember 2014

Recensent: Joost Eskes
Er verschijnen nogal wat boeken over de omgang tussen de Haagse politiek en de media. Vaak hebben ze fraaie titels, zoals Je hebt het niet van mij (Luyendijk) en Haagse fluisteraars (Van Weezel). De titel refereert aan een lange balie in het Kamergebouw, de zogenoemde ‘patatbalie’ en de ‘ideale ontmoetingsplek’ voor journalisten, voorlichters en politici die iets van elkaar moeten.

Wat voegt oud-journalist en tegenwoordig mediatrainer Hans Izaak Kriek toe met dit boek? In elk geval veel recente en sappige verhalen uit de eerste hand, over ‘lekken’ (PvdA’er Paul Tang), gemiezer aan de microfoon van Job Cohen en platte streken van ‘Geen Stijl’. Verder niet zoveel eigenlijk. Het boek is vlot geschreven maar minder origineel dan bovengenoemde voorgangers.

Hoofdstuktitels als ‘Haagse kaasstolp’ of de ‘zeven hoofdzonden van het politieke interview, verrassen niet. Het voorwoord is van Balkenendes super-souffleur en gestraald staatssecretaris Jack de Vries, die zegt dat een ‘eerlijk en authentiek’ verhaal het belangrijkst is. Maar wie neemt dat aan van Jack ‘het lek’ de Vries? Twee dingen storen: Wie zulke lekkere verhalen opdist, moet niet in een nawoord om meer ethiek vragen. En Kriek stelt keer op keer vast dat politiek gepruts met media gemakkelijk voorkomen had kunnen worden door het volgen van een mediatraining. En laat dat nu net zijn stiel zijn.

Titel v.h. boek:               De patatbalie – de do’s en dont’s en het intrigerend kat-en-muis spel tussen media en politici
Auteur:                          Hans Izaak Kriek
Uitgever:                        Karakter Uitgevers
Jaar van uitgave:            2014
ISBN-nummer:               9789045204666
Aantal pagina’s:             280
Kosten:                         € 15,00
Aantal sterren: 

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.