Stop met communiceren. Waarom communicatie meestal mislukt en hoe je daar verandering in brengt - Harrie van Rooij

C#7 Cover Stop met Communiceren Waarom communicatie meestal mislukt en hoe je daar verandering in brengt.jpgseptember 2014

Recensent: Gerald Morssinkhof
Een mooi, leerzaam boek met een rare titel, zo vat ik dit boek samen. Het boek overbrugt de recente inzichten uit de neurowetenschappen met de werking van communicatie. Daaruit blijkt dat de mens niet rationeel is, eerder onbewust handelt. Aan de hand van vier menselijke, door Van Rooij zelfbedachte constructen geeft de auteur een kijkje in het reilen en zeilen van deze patroonmatige mens. Vervolgens combineert hij dit met manieren om toch deze mens te beïnvloeden of veranderen.

Drie kanttekeningen echter. Ten eerste kan een mens niet niet communiceren, maar blijkbaar zijn de effecten van communicatie wel te sturen. De mens blijkt lastig te bewerken, maar dan tovert het boek toch een werkwijze tevoorschijn waarmee je wel effectief kunt sturen. Dat klinkt tegenstrijdig.

Een andere kanttekening betreft de hoge informatiedichtheid. Het zijn 128 pagina’s met twee kolommen per pagina = 256 pagina’s. Een mens onthoudt slechts vier tot acht feiten. Het boek eist dus de nodige inspanning van de lezer.

Een laatste kanttekening betreft de schrijfstijl. Voor mij is de ‘tone of voice’ te kinderlijk voor een dergelijk serieus onderwerp. Kopjes als ‘proefrit en witlofsalade’ en ‘het beest dat criminaliteit heet’ leiden mij af. Maar ondanks deze kanttekeningen is dit boek zondermeer een aanrader voor mensen die zich met gedragsverandering en communicatie bezighouden.

Titel v.h. boek:              Stop met communiceren. Waarom communicatie meestal mislukt en hoe je daar verandering in brengt

Auteur:                         Harrie van Rooij

Uitgever:                       Adfo Groep

Jaar van uitgave:           2014

ISBN-nummer:               9789491560590

Aantal pagina’s:             128

Kosten:                         € 22,95

Aantal sterren:               3

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.