Handboek Public Affairs. Een open boek over belangenbehartiging en lobbyen - Frans van Drimmelen

C#7 Cover Handboek Public Affairs.jpgseptember 2014

Recensent: Joost Eskes
Het Nederlands heeft er prachtige woorden voor: inspraak, aanbeveling of bepleiting, om er een paar te noemen. Iedereen doet er aan, mensen willen invloed hebben op besluitvorming die hun belangen raakt. In eigentijds Nederlands hebben we het dan over lobbyen: de informele beïnvloeding in de wandelgangen van de macht. En ineens valt er een smetje op. Is dat wel koosjer? Verdraagt lobbyen zich wel met democratie? Is elke stem wel echt gelijk?

Niet helemaal ten onrechte. Voor lobbyen, in officiële termen ‘public affairs’, geldt de ijsbergmetafoor: veel is onzichtbaar voor de buitenstaander. Lobbyisten voeren gesprekken met besluitvormers, fluisteren oplossingen in, helpen met het formuleren van amendementen, maar blijven liefst zelf onzichtbaar.

In het zeer leesbare ‘Handboek public affairs’ schetst Frans van Drimmelen, oud-voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA), een beeld van zijn vakgebied. Het boek, dat soms trekjes krijgt van een inleiding staatsrecht voor studenten, laat zien hoe en op welke momenten informele beïnvloeders verschil kunnen maken, of dat nu op gemeentelijk, provinciaal of Europees niveau is. Die beïnvloeding moet niet alleen professioneel, maar ook transparant zijn, aldus de auteur. Veel aandacht dus voor de ethische codes. Van Drimmelen schreef goede inleiding op het vakgebied, maar de discussie hierover gaat door.

Titel v.h. boek:              Handboek Public Affairs. Een open boek over belangenbehartiging en lobbyen

Auteur:                         Frans van Drimmelen

Uitgever:                       Prometheus Bert Bakker

Jaar van uitgave:           2014

ISBN-nummer:              978903513811

Aantal pagina’s:             195

Kosten:                         € 24,95

Aantal sterren:               3

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.