De koning kun je niet spelen - Boris van der Ham

C#6 De koning kun je niet spelen.jpgjuli 2014

Recensent: Peter van den Besselaar
Al sinds de tijd van Plato zijn bestuurders die theatrale technieken toepassen, bij het grote publiek verdacht. Als mooipraterij de boventoon voert, wint nooit de verstandigste opvatting, vond de Griekse filosoof. Toch kunnen bestuurders en managers die publiek optreden, veel inspiratie putten uit theater.

Boris van der Ham heeft in dit boek raakvlakken en verschillen tussen acteurs en politici onderzocht. Hij volgde zelf de toneelacademie in Maastricht en was bijna een decennium parlementariër. Feitelijk verkent de auteur in dit boek het thema authenticiteit. Een lastig begrip. Van der Ham haalt zijn toneeldocent aan, die met kennelijk genoegen vaststelde: ‘Ik weet niet hoe dat moet, acteren.’ Om vervolgens met zekerheid te stellen: ‘Ik zie metéén hoe het níet moet. Gedoe, getut, onwaarheid, daar ben ik allergisch voor.’ Volgens een oude theaterwet kan je de koning alleen spelen door het samenspel met anderen. De acteur die de koning speelt doet niet veel extra, hij blijft ontspannen terwijl de anderen om hem heen stilvallen of zich zenuwachtig gedragen. Van der Ham meent dat leiders en politici een voorbeeld kunnen nemen aan het theater en goede acteurs. Dit boek is een pleidooi voor waarachtigheid. Hoogst nuttig voor communicatieprofessionals die verder kijken dan hun neus lang is.

Titel vh boek:            De koning kun je niet spelen

Auteur(s):                 Boris van der Ham

Uitgever:                   Prometheus

Jaar van uitgave:       2014

ISBN-nummer:          9789035141667

Aantal pagina’s:         132

Kosten:                     € 14,95

Sterren:                     4

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.