Het Et-ceteraprincipe. Een nieuw perspectief op organisatieontwikkeling - Thijs Homan

C#5 Cover Het Etcetera principe.jpgjuni 2014

Recensent: Reinanke Haagsma
Het is de populaire literatuur die managers portretteert als ‘de nieuwe businessatleten die geheel neutraal en los van hun eigenbelang de juiste rationele beslissingen nemen, ter meerdere eer en glorie van de organisatie’. Het is dat perspectief waar Homan een nieuw, dan wel aanvullend, perspectief voor biedt in het boek ‘Het et-ceteraprincipe’.

Samenvattend: Homan bepleit dat managers slechts één van de spelers zijn bij organisatieontwikkeling en -verandering. Alle andere mensen binnen en buiten de organisatie zijn evenzeer betrokken bij het resultaat van het veranderproces.

De huidige managementliteratuur onderkent die werkelijkheid onvoldoende en schetst een te simplistisch beeld. Om die reden daagt Homan de lezer uit om organisaties wel te bekijken vanuit deze complexe realiteit. Ook al is dit perspectief veel minder beheersbaar en voorspelbaar in vergelijking met de conventionele modellen.

Homan zet in 482 bladzijden dit perspectief uiteen. Dat is een lange zit! Het is overigens de moeite waard dat te doen. Met zijn persoonlijke en vlotte schrijfstijl houdt Homan je aandacht er goed bij. ‘Zware kost’ vat hij regelmatig samen om je weer op weg te helpen. Homan zet vooral in op het ‘omdenken’ van het huidige heroïsche managementverhaal naar ‘gepassioneerde nederigheid’. Verwacht hiervoor geen modellen die je houvast geven, dan kom je namelijk bedrogen uit.

Titel van het boek:   Het Et-ceteraprincipe. Een nieuw perspectief op organisatieontwikkeling
 Auteur(s):   Thijs Homan
 Uitgever:   Academic service, BIM Media B.V.
 Jaar van uitgave:   2013
 ISBN-nummer:

  9789462200340

 Aantal pagina's   482
 Kosten   € 39,95
 Aantal sterren   4

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.