Wij begrijpen elkaar uitstekend - Pieter van Os

Cover Os - Wij begrijpen elkaar uitstekend.jpgapril 2014

Recensent: Teunis van Hoffen
Wij begrijpen elkaar uitstekend: Vraag jij je wel eens af waarom een proefballonnetje van een kamerlid zoveel aandacht krijgt of hoe een wetsvoorstel kon uitlekken? Lees dan dit boek. Het is geschreven door nrc-journalist Pieter van Os die je een kijkje geeft op het Binnenhof.

Hij leert je hoe nieuws in De Haag tot stand komt, hoe journalisten te werk gaan en hoe politici hun best doen om ‘zichtbaar’ te zijn’.

Eén van de meest treffende voorbeelden van dit laatste vindt plaats als hij door een collega wordt ingewijd. Deze maakt hem al heel snel duidelijk dat je politici niet lastigvalt: ze willen graag met je praten. Dat ìs hun werk. Zijn collega laat hem een Kamerlid aanwijzen tijdens een debat dat ze op dat moment live via internet volgen. Deze laat zich vervolgens, terwijl hij zelf aan het woord is, uit de vergadering bellen.

Van Os is behalve journalist ook politicoloog en dat gebruikt hij om wat hij observeert ook te duiden. Hij bespreekt interessante onderzoeken en geeft voorbeelden uit andere landen of uit de historie die alles soms in een heel ander daglicht stellen. Dan blijkt dat Wilders niet de enige is die ooit eens uit de Kamer is weggelopen en een interessant onderzoek laat zien dat een hype niet alleen uitvergroot maar ook corrigerend en zuiverend werkt.

Dit boekje moet je beslist lezen als je werkzaam bent in een politieke omgeving of als jouw organisatie afhankelijk is van politieke besluitvorming. Het boek leest lekker weg en door de vele details en anekdotes wil je niets van de inhoud missen.

 

Titel van het boek:   Wij begrijpen elkaar uitstekend
 Auteur(s):   Pieter van Os
 Uitgever:   Prometheus
 Jaar van uitgave:   2013
 ISBN-nummer:

  978-9-03-51389-1-9

 Aantal pagina's   256
 Kosten   € 16,95
 Aantal sterren   4

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.