Scheppende overgave. Ria Weyens en Diet van Borselen

Cover Scheppende overgave.jpgmaart 2014

Recensent: Guido Rijnja
Een Nederlandse ambtenaar besluit tot een religieuze zoektocht. Ze ontmoet iemand die juist buiten de kloostermuren de kracht van innerlijk leven wil doorgeven.

Hun ontmoeting leidt naar een intrigerende vervlechting van twee oriëntaties en een per saldo gepassioneerde kijk op de omgang met het ongemak en ongeduld dat zo bij deze tijd wordt gevoeld. Samen besluiten ze trainingen te geven. De inzichten en handreikingen nu te boek gesteld. Hoort zo’n boek thuis in vakliteratuur? Tja, ‘religie’ wordt vertaald als ‘opnieuw verbinden’ en dat raakt de kern van ons vak. Daarbij struikelen we over appèls om de eigen kracht van burgers en van professionals te benutten en ‘zelfredzaamheid’. Oftewel, alle reden om aandacht te schenken aan vragen als wat drijft je bij je handelen, waar beweegt je en waar haal je je energie vandaan? Ria Weyens en Diet van Borselen zetten in hun boek uiteen dat hanteren van complexiteit begint bij (h)erkennen wat op je weg komt en dan met mededogen te ontdekken welke mogelijkheden zich dan aandienen. Ze putten daarbij uit een keur aan ontmoetingen en bronnen: ontwapenende teksten over het omgaan met paradoxen, het begrijpen van weerstand en het samenbrengen van hoofd, hart en handen. Ik bezocht al eens een stilteweekend in de Minnehof in Brugge: aandacht voor aandacht is bemoedigend voor iedereen die van zijn of haar persoonlijk leiderschap meer werk wil maken. 

Titel van het boek:  Scheppende overgave: Naar een levenskunst van dienstbaarheid en creativiteit
 Auteur(s):  Ria Weyens en Diet van Borselen
 Uitgever:  Coutinho 2013
 Jaar van uitgave:  2013
 ISBN-nummer:  978-9-07-66718-57
 Aantal pagina's 167
 Kosten  € 23,95
 Aantal sterren  4

 

 

                        

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.