Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie. Bert Pol en Christine Swankhuisen

Cover Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie.jpgmaart 2014

Recensent: Guido Rijnja
Wie zegt dat-ie iedere avond na het acht uur gaat hardlopen, boekt meer resultaten dan met het uitgesproken voornemen ‘ik ga zeker hardlopen’.

‘Het bevorderen van het denken over implementatie van nieuw gedrag resulteert in een beduidend hogere mate van uitvoering van dat gedrag’ schrijven Pol en Swankhuisen in deze gewijzigde en aangevulde herdruk van hun boek uit 2006. Het boek spitst zich toe op gedragskennis: wat beweegt mensen - en hoe speel je daar op in? Hoe verloopt informatieverwerking en waardoor laten we ons beïnvloeden? Naast individuele gedragingen komen ook groepsprocessen aan bod, zoals de risico’s van grootschalige (inspraak)bijeenkomsten. De mening van mensen heeft tijdens een discussie de neiging steeds extremer te worden (‘groepspolarisatie’) en één of twee spraakmakers kunnen anderen de mond snoeren (‘false consensus’). Toets met dit boek ook je aannames over de werking van creatieve verpakking of focusgroepen. Dit is vakliteratuur die op iedere opleiding en afdeling Communicatie lezing én bespreking verdient. ‘Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie’ is eerste hulp bij onderbouwing. In een tijd waarin accountability hot is en professionals hun meerwaarde willen tonen allesbehalve een luxe. De relativering van de Factor-C-methodiek in het slothoofdstuk (‘naïef’) komt wat verwaten over, maar onderstreept de oprechte zorg om ons vak niet als een kunstje te zien: voor mij verdiept dit boek de mogelijkheden om met bestuurders en beleidsmakers in gesprek te gaan over kansrijke – geïntegreerde -gedragsbeïnvloeding. 

Titel van het boek:  Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie
 Auteur(s):  Bert Pol en Christine Swankhuisen
 Uitgever:  Coutinho 2013
 Jaar van uitgave:  2013
 ISBN-nummer:  978-90-4690-32-1
 Aantal pagina's 224
 Kosten  € 24,50
 Aantal sterren  4

                                       

« Terug

Archief > 2014

december

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.