Ik weet dat u liegt. Echt alles over leugens en bedrog voor professionals. Job Boersma / Guus Essers

Cover Ik weet dat u liegt.jpgjuli 2013

Recensent: Guido Rijnja
Wat wilde Gijs van der Wiel, RVD hoofddirecteur van 1968 – 1983, zeggen met de aan hem toegeschreven woorden ‘Ik lieg bij voorkeur nooit’?

Het boek ‘Ik weet dat u liegt’ geeft zijn woorden onbedoeld relief: liegen hoort er immers bij, het zit ons in ons bloed, schrijven de auteurs. Relevant is vooral wat mensen ermee beogen? Hoe scoort de illustere rijksvoorlichter als we specifieke woordvoeringslijnen scoren op de ‘leugenhiërarchie’ van Augustinus, waarmee je kunt bepalen in welke mate leugens moreel geaccepteerd worden? Een ‘leugentje om bestwil’ is niemand vreemd en meestal onschadelijk. Het onderscheid tussen adviseren en manipuleren is soms flinterdun. Als je de betekenis van een kernreactor framet aan de hand van de betekenis voor kankeronderzoek en veiligheidsrisico’s niet noemt, lieg je dan? Je geeft wel de waarheid een ‘spin’... Meer dan een cursus liegen voor beginners, draait het in dit boek evenwel om herkennen en ontmaskeren.

Onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen (‘micro-expressies’) helpt dan te interpreteren hoe hangende, krullende of opgetrokken mondhoeken kunnen helpen iemands werkelijke gemoedstoestand te identificeren. De auteurs waarschuwen voor te rigide uileg van dergelijk onderzoek. Focus niet op de leugen, maar op de waarheid, luidt hun advies, waarvoor een stappenplan wordt gepresenteerd. Frappant genoeg kocht ik vorig jaar in Parijs een boek met een identieke titel: ‘Je sais que vou mentez’ van Paul Ekman. Waarin op soortgelijke wijze met afbeeldingen van de auteur oerwaarheden worden geduid. Een van de twee Nederlandse auteurs genoot blijkens de flaptekst ooit bij het instituut van Ekman een opleiding, maar ik zocht vergeefs een referentie aan dat boek in de boekenlijst.     

Titel van het boek:  Ik weet dat u liegt. Echt alles over leugens en bedrog voor professionals
 Auteur(s):  Job Boersma en Guus Essers
 Uitgever:  Haystack 2013
 Jaar van uitgave:  2013
 ISBN-nummer:  9789461260536
 Aantal pagina's  240
 Kosten  € 19,95
 Aantal sterren  3

.                              

« Terug

Archief > 2013

december

oktober

september

juli

mei

april

maart

februari

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.